Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-02-05 17:21:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Egyelőre nincs változás Európa időjárásában. Az Északnyugat-Európa feletti több középpontú ciklonrendszer nyugat, délnyugat felől enyhe, változó nedvesség tartalmú levegőt szállít szárazföldünk középső része fölé. Emiatt borult, esős, illetve kevésbé felhős, napos területek és időszakok váltják egymást. Ugyancsak ciklon helyezkedik el a Kelet-európai-síkság fölött, ahol sokfelé havazik. Az Osló-Varsó-Volgográd vonaltól északra napközben is fagy, sőt az Ural előterében -10 fok alatt marad a hőmérséklet. A fenti vonaltól délre és nyugatra viszont igen enyhe, szinte tavaszias az idő. A délutáni órákra Nyugat- és Közép-Európában 5, 12, a mediterrán térségében többnyire 13, 20 fokig melegszik fel a levegő, de Spanyolország déli részén 22, 23 fok is előfordul. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig a Földközi-tenger felett kimélyülő ciklon alakítja, ezért vasárnap éjszakától ismét egyre többfelé várható eső.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    A délutáni óráktól délnyugat felől felhősödés kezdődik, reggelre a keleti, északkeleti tájakon is beborul az ég. Vasárnap estétől a Dunántúlon újra elered az eső, hajnalban a középső országrészben gyenge ónos eső is lehet. Hétfőn napközben nagyrészt borult idő várható többfelé esővel, záporral, délelőttig főként az Északi-középhegység térségében átmenetileg ónos eső is kialakulhat. Estefelé a Nyugat-Dunántúlon az esőt havas eső, havazás váltja fel. Elsősorban a Dunántúlon jelentős csapadékra számíthatunk. Az északkeletire forduló szél hétfőn sokfelé megerősödik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 1, 6 fok között várható.