Emma napja van. | 2024.04.19

Trump elnöki rendeletet adott ki a banki szabályozás lehetséges enyhítéséről

2017-02-04 07:12:38

Donald Trump amerikai elnök rendeletet adott ki pénteken a szigorú banki szabályozások lehetséges enyhítéséről.

    A rendeletben Trump még nem oldja fel az amerikai bankok működését szigorító, úgynevezett Dodd-Frank törvényt, de felkéri a pénzügyminisztériumot annak felülvizsgálatára. Elemzők szerint az elnök ezzel megtette az első lépést a szabályozás lényeges enyhítésére.
    A Dodd-Frank-törvényt - amely Christopher Dodd és Barney Frank, azóta már visszavonult törvényhozókról kapta a nevét - 2010-ben fogadták el, Obama elnök írta alá és célja az volt, hogy a pénzügyi szektor szabályozásával elejét vegye egy újabb, a 2008-as pénzügyi válságéhoz hasonló helyzet kialakulásának.
    A hivatalosan Wall Street Reform és Fogyasztóvédelmi törvénynek nevezett jogszabályt elemzők az elmúlt évtizedek legnagyobb és egyik legbonyolultabb pénzügyi szabályozórendszerének tartják, amely alapjaiban érinti a bankok és más pénzügyi intézmények tevékenységét, biztosítandó az ügyfelek védelmét, a pénzpiacok átláthatóságát, valamint a felügyeleti szervek jogkörének erősítését.
    Demokrata párti politikusok és a fogyasztóvédelem szószólói szerint a Dodd-Frank törvény szükséges, a republikánus döntéshozók szerint viszont visszafogja a gazdaság működését.
    Donald Trump a választási kampányban megígérte, hogy egyszerűsíti a gazdasági élet valamennyi szektorának szabályozását. Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági tanácsának igazgatója pénteken a Fox televízióban - még az elnöki rendelet kiadása előtt - leszögezte, hogy "az első, aminek nekimegyünk, a szabályozás, a túlszabályozás lesz, s nemcsak a pénzpiacokon, hanem minden piacon". Majd hozzátette: péntektől a pénzügyi szolgáltatások piacának szabályozását kezdik visszaszorítani.
    Pénteken a republikánus többségű kongresszus már meg is szavazta, hogy semmisítsék meg a Dodd-Frank-törvény azon passzusát, amely a nagy energetikai cégek külföldi kifizetéseit szabályozza. Amerikai sajtóhírek szerint a képviselőház pénzügyi bizottsága megkezdte a munkát a törvény teljes felülvizsgálatára, és várható, hogy leváltják az éppen a Dodd-Frank-törvénnyel létrehozott Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjét, Richard Cordrayt is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó