Emma napja van. | 2024.04.19

Csepreghy: a baloldali pártok az elmúlt 27 év legnagyobb korrupciós ügyét követték el

2017-02-04 07:04:53

 A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a baloldali pártok az elmúlt 27 év legnagyobb korrupciós ügyét követték el, amelynek következtében az állampolgároknak 59 milliárd forintot kell befizetniük az Európai Unió kasszájába. Csepreghy Nándor erről az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában beszélt az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) a 4-es metró beruházásról szóló jelentése kapcsán.

    Csepreghy Nándor közölte: a jelentésből az elsőtől az utolsó betűig elolvasható minden, és direkt az angol nyelvű verziót tették elérhetővé a kormányzati honlapon, hogy az MSZP ne próbálhassa fordítási hibára hivatkozva csökkenteni érintettségét az ügyben.
    Hangsúlyozta: az MSZP és a korábbi SZDSZ vezető politikusai felelnek "legalább politikailag azért, hogy elloptak a magyar és az európai adófizetőktől 166 milliárd forintot".
    Szerinte ezért politikai, és "látható módon" jogi felelősség is terheli például Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, de az ügy idején miniszterelnök volt Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, illetve városvezető Demszky Gábor, tehát vagy a forrást közvetítő állam, vagy a forrást felhasználó önkormányzat felelős döntéshozói voltak.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy a 166 milliárdos kár, amelyet "elloptak, elcsaltak, vagy szabálytalanul használtak fel", a teljes beruházás több mint harmada, ezt összeadva azzal, amennyit ki kell fizetnie az országnak büntetésként, az összeg már nagyobb, mint amennyit 2003-ban megjelöltek az egész metróberuházás költségeként.
    Jelezte: Gyurcsány Ferenc felesége elnökhelyettese volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogelődjének, amely "közvetítette ezeket az EU-s forrásokat", ezért további személyes érintettség merül fel a volt miniszterelnöknél.
    Kiderülhetnek újabb nevek is - tette hozzá.
    Csepreghy Nándor úgy értékelt: a 166 milliárd forint "ellopásában" ezek a szereplők tevékenyen érintettek, vagy azért, mert becsukták a szemüket, vagy azért, mert hozzájárultak ahhoz.
    Kiemelte: a kormány úgy tekint erre az összegre, mint egy megelőlegezett bírságra, amelyet, ha lezárultak az igazságszolgáltatási eljárások, azokon kell behajtani, akik ezt a kárt okozták a magyar adófizetőknek, "a 166 milliárdot és az 59 milliárdot" is.
    Szavai szerint az egyetlen, 2010 utáni időszakból kifogásolt szerződésnél a fővárosi önkormányzat "megmentett közpénzeket", "több száz millió forintot spórolt meg" egy korábbi műszaki ellenőri szerződés módosításával.
    Az Európai Bizottság ebben a szerződésben azt kritizálja, hogy "nem ebben a formában kellett volna csökkenteni a szerződés összegét" - fogalmazott az államtitkár.
    Csepreghy Nándor a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a 4-es metró beruházásának összértéke 452 milliárd forint volt, ebből a gyanú szerint 272 milliárd forint érintett csalással vagy szabálytalan felhasználással, 166 milliárdot pedig "elloptak".
    A fejlesztéshez 76 milliárd forintot használtak fel a Közlekedési Operatív Program terhére, ebből 59 milliárd forint volt az Európai Unió hozzájárulása, és ez utóbbi összeget követelheti vissza az Európai Bizottság - fűzte hozzá.