Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az "olajfák ebolája" miatt kétezer fát kellett elpusztítani a Baleár-szigeteken

2017-02-03 18:20:00

Az "olajfák ebolájának" nevezett gyógyíthatatlan növénybetegség terjedése miatt mintegy kétezer fát kellett elpusztítani a spanyolországi Baleár-szigeteken, ahol emiatt korlátozták bizonyos növényfajták exportját is - írta több spanyol napilap is pénteken.

    Az Olaszországban tavaly egymillió olajfa pusztulását okozó Xylella fastidiosa baktérium jelenlétét még a múlt ősszel azonosították először Mallorca szigetén cseresznyefákon és leandereken. 
    Az akkor tett megelőző intézkedések ellenére most újabb eseteket találtak Mallorca mellett már Ibizán is.
    A baktérium az olajféléken kívül a gyümölcsfákra és a dísznövényekre is veszélyes. 
    A fertőzés a szúró-szívó rovarok, például kabócák, szúnyogok révén terjed. Ezeken keresztül jut fel a fák koronájába vagy kisebb növényekre, amelyek hamar kiszáradnak és megfertőzik a körülöttük lévőket is. 
    Az uniós előírások szerint egy-egy fertőzött növénytől számított 100 méteren belül meg kell semmisíteni a környező növényeket is, hogy megakadályozzák a betegség továbbterjedését. A szigeteken mintegy száz olaj- és mandulafánál igazolták a fertőzést, emiatt kétezer növényt kellett elpusztítani.
    A Baleár-szigeteken 20 ezer hektár mandula-, 10 ezer hektár olajfa-ültetvény található, valamint kétezer hektár szőlő, amelyeket fenyegethet a kór.
    Az Európai Unión belüli első fertőzéseket a dél-olaszországi Puglia tartományból jelezték 2013 októberében. A baktériumot azóta Spanyolországon kívül Franciaországban is észlelték.
    A betegség terjedése kockázatot jelent a unió olívaolaj-termelésére is.