Emma napja van. | 2024.04.19

Az izraeli biztonsági erők befejezték egy törvénytelen ciszjordániai telep kiürítését

2017-02-02 15:49:00

Az izraeli biztonsági erők befejezték csütörtök délután az Amóna nevű, törvénytelenül létrehozott ciszjordániai zsidó telepesfalu kiürítését - értesült a helyi média. 

    A kiürítés második napján, az utolsóként sorra kerülő amónai zsinagógát szabályosan meg kellett ostromolniuk a már védőszemüveggel és műanyagpajzsokkal közeledő biztonságiaknak, miután hipót és más vegyszereket öntöttek feléjük az erőszakosan ellenálló tizenéves tiltakozók, akik az utóbbi napokban a telepre vonultak támogatni a kilakoltatott telepeseket.
    A zsinagógában magát elbarikádozó több tucat telepes fiatalt a helyszínre vezényelt több száz rendőr végül egyenként vitte el az autóbuszokhoz, amelyek az ország távoli részébe szállították őket. A zsinagóga ostromában nyolc rendőr megsebesült, közülük többeket mentők vittek el további kezelésre.
    A több mint negyven telepescsaládnak otthont adó Amóna teljes felszámolása még napokig eltart majd, a családok tagjai egyenként visszatérhetnek, hogy a biztonságiak jelenlétében felügyeljék ingóságaik utólagos összecsomagolását és elszállítását. A tízes tévécsatorna beszámolója szerint csak ezután fogják a munkagépek megsemmisíteni a több mint húsz évvel ezelőtt, építési engedélyek nélkül létrehozott törvénytelen település nyomait.
    Noha békés és erőszakmentes ellenállást ígértek, Amóna két napig tartó kiürítése során gyakran kődobáló, üvegekkel hadakozó és verekedő, a fegyvertelenül érkező egyenruhásokat bántalmazó fiatalokat mutattak az eseményről beszámoló tudósítások.
    Az evakuálás során az odavezényelt mintegy háromezer rendőr közül huszonnégyen, az ellenálló civilek közül pedig tizennyolcan sebesültek meg a különböző összecsapásokban. Tizenhárom erőszakosan tiltakozót előállítottak a hatóságok rendbontás és a rendőri munka akadályozása miatt.
    Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán megígérte, hogy huszonöt éves szünet után a kormány egy új ciszjordániai telepet fog létrehozni Amóna néven. A kilencvenes évek eleje óta Izrael nem kezdeményezte új telepek kialakítását az 1967-ben Jordániától elfoglalt területeken - a leendő palesztin állam területén -, noha utólagosan számos illegálisan, előzetes jóváhagyás nélkül felépített telepet engedélyeztek, gyakran korábbi telepek újabb lakónegyedeinek nyilvánítva őket.
    Netanjahu egy bizottságot kért fel az új telep helyének meghatározására, amelyben a vezérkari főnök, a telepesek képviselői és Avigdor Liberman védelmi miniszter telepes ügyekben eljáró tanácsadója vesz majd részt.
    Izrael mintegy hatezer új telepeslakás felépítését jelentette be Donald Trump amerikai elnök január 20-i hivatalba lépése óta, ezzel magára vonva a nemzetközi közösség bírálatát, amelyből azonban - szemben a korábbi hasonló esetekkel - ezúttal hiányzott az amerikai vezetés hangja.
    Amóna kiürítését legkésőbb február 8-áig végre kellett hajtani egy bírósági rendelkezés szerint, miután a fellebbezés minden lehetséges jogi fórumát végigjárták az ott élő telepesek. Azért kellett felszámolni otthonaikat, mert házaik palesztin magántulajdonban lévő földre épültek.
    Amóna a mintegy száz - törvénytelenül, előzetes engedélyek nélkül létrehozott - ciszjordániai telepesfalu közül az egyik legnagyobbnak számított. Ezeket a településeket az izraeli hatóságok mindeddig megtűrték, és számukra biztosították az alapvető szolgáltatásokat, a vizet és az áramot.
    Az úgynevezett kétállami megoldás értelmében Izrael Állam mellett az 1967-ben elfoglalt Gázai övezet és Ciszjordánia területén kellene létrejönnie a leendő palesztin államnak. A nemzetközi közösség Ciszjordániát megszállt területnek tekinti, és nem ismeri el Izrael részeként, az ott létesült zsidó településeket pedig törvénytelennek tartja. Jeruzsálemet korábban Washington és Brüsszel is bírálta a telepek miatt, mert a telepépítések gyakorlatilag ellehetetlenítik a palesztin állam létrejöttét. Izrael visszautasítja a bírálatokat, és tagadja, hogy a telepek akadályoznák a békekötést.