Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tusk: a fegyverszüneti megállapodást tiszteletben kell tartani Kelet-Ukrajnában

2017-02-02 12:19:55

A harcoknak azonnal véget kell vetni, a fegyverszüneti megállapodást tiszteletben kell tartani Kelet-Ukrajnában - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján, miután megbeszéléseket folytatott  Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfővel csütörtökön.

    Tusk elmondta, a kelet-ukrajnai fegyverszünetre vonatkozó egyezmény közelmúltbeli megsértése újabb intenzitással és brutalitással jelentkezett, s "ismét tanúi vagyunk az erőszak erősödésének Kelet-Ukrajnában".
    Arra hívta fel a figyelmet, hogy a térség humanitárius helyzete kritikussá vált, és a Kelet-Ukrajnában tapasztalt orosz agresszió továbbra is kihívást jelent, veszélyeztetve a minszki megállapodások végrehajtását.
    A fegyvereket le kell szerelni, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit be kell engedni a területre - jelentette ki Tusk. Végezetül arra szólította fel Oroszországot, hogy a szakadárokra gyakorolt jelentős befolyása révén segítse elő az erőszak leállítását Kelet-Ukrajnában.