Tivadar napja van. | 2024.04.20

Az LMP albizottságot hozna létre az orosz befolyás szűrésére

2017-02-02 09:43:12

 

Az LMP a parlament nemzetbiztonsági bizottságán belüli albizottság létrehozását kezdeményezi az "orosz befolyásszerzés" szűrésére.

 

    Szél Bernadett, az LMP társelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, az albizottság vizsgálná az orosz befolyást a médiumoknál, továbbá szeretnék látni, melyek azok a politikai mozgalmak és pártok, amelyek az orosz befolyásszerzés közvetítőjeként ténykednek Magyarországon. 
    "Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin barátsága arra a szintre jutott, hogy a magyar miniszterelnök nemcsak a haza érdekében cselekszik, hanem az Európai Unióban is egyfajta lobbistaként tevékenykedik, amivel nemcsak Magyarországnak árt, hanem az európai közösségnek is" - értékelte az ellenzéki politikus.
    Szél Bernadett szerint már nem két nemzet jó vagy pragmatikus viszonyáról van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy a miniszterelnök gazdasági előnyöket remél a Putyinnal való együttműködéstől, ez azonban - mondta - nem esik egybe Magyarország gazdasági és politikai érdekeivel.
    Heltai László, a párt gazdaságpolitikai szakszóvivője arról beszélt, hogy Magyarország függésben van Oroszországtól, és ez az energia területén nyilvánul meg leginkább. Minden országnak nemzeti érdeke, hogy a felhasznált energiát saját forrásból nyerje és ne függjön egyetlen nagyhatalomtól se - hangoztatta, hozzátéve: a magyar kormányok eddig semmit sem tettek a függés megszüntetésére, és "ehhez jön még a veszteséges paksi beruházás a harmincéves hitellel", amelyről - mondta - már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is elismerte, hogy hátrányos.
    A LMP aktivistái egy molinót függesztettek ki a "titkos paksi paktum felmondásáról" szóló "megállapodás" szöveggel: Szél Bernadett szerint csütörtökön ezt kellene aláírnia Orbán Viktornak és Vlagyimir Putyinnak.