Auguszta napja van. | 2024.03.29

A veszélyekre figyelmeztetnek a hatóságok

2017-01-31 18:08:49

Az ónos eső veszélyeire figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden Budapesten, a két szervezet közös sajtótájékoztatóján. Elhangzott: az éjszaka a legmagasabb riasztási fokozat is érvénybe léphet.

    Gál Kristóf, az ORFK szóvivője azt hangsúlyozta, hogy senki ne rutinból közlekedjen, akár autós, akár gyalogos, akár kerékpáros. Az autósoknál fontos a nagyobb követési távolság és a sebesség megfelelő megválasztása - tette hozzá.
    Arra kérte az embereket, hogy figyeljenek egymásra, és a balesetek elkerülése érdekében adott esetben azokat is engedjék el, akikkel szemben nekik lenne elsőbbségük, mert lehet, hogy az érintettek nem tudnak megállni.
    Ha egy autó megcsúszik, általában a hátulja mozdul el. Ilyenkor nem fékezéssel kell korrigálni, hanem a gáz elvételével és ellenkormányzással - adott vezetéstechnikai tanácsot Gál Kristóf.
    A párásodás miatt fontos az ablakok időnkénti lehúzása, a levegő cseréje és a szélvédőre irányítása.
    A rendőrség azt ajánlja, hogy a kerékpárosok inkább tolják haza a járművüket.
    Aki teheti, ne induljon el otthonról a zord időjárási körülmények között - tanácsolta, hozzáfűzve: ha valakinek muszáj útra kelnie, azt teli üzemanyagtartállyal tegye, és legyen nála élelem. Probléma esetén a 107-es vagy a 112-es segélyhívók tárcsázásával lehet segítséget kérni - jegyezte meg Gál Kristóf.
    Hajdu Márton, az OKF szóvivője kiemelte: a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint az éjszaka akár a legmagasabb riasztási fokozat is érvénybe léphet az ónos eső miatt. Elsősorban azokat fenyegeti veszély, akik éjjel vagy hajnalban indulnak útnak - tette hozzá.
    A jegesedés nemcsak a lakosságnak okozhat problémákat, hanem a szolgáltatóknak is - szögezte le. Az esetleges vezetékszakadások, vasúti problémák miatt komoly fennakadások, késések fordulhatnak elő.
    Közölte: a katasztrófavédelemnél és a rendőrségnél egyaránt működik az országos irányító törzs, amelynek feladata az intézkedések összehangolása.
    Hajdu Márton arra kérte az embereket, hogy kövessék a hatóságok tájékoztatóit.