Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megkezdődött a Lengyelországba telepített amerikai katonák első hadgyakorlata

2017-01-30 16:40:00

Hivatalosan is megkezdődött hétfőn a nyugat-lengyelországi Zaganban a Lengyelországba telepített amerikai páncélos dandár első hadgyakorlata, melyen a január folyamán érkezett mintegy 3 és fél ezer katona vesz részt más NATO-tagállamok katonáival együtt.

    A nyitóceremónián jelen volt Andrzej Duda lengyel elnök, Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter, Timothy Ray tábornok, az amerikai fegyveres erők európai helyettes parancsnoka, valamint Ben Hodges tábornok, az amerikai szárazföldi erők európai parancsnoka.
    Andrzej Duda beszédében elmondta: Zaganba, ahol az 1989-es rendszerváltás előtt a megszálló szovjet csapatok állomásoztak, most Lengyelország meghívására szövetséges amerikai erőket telepítenek. "Bízom benne, hogy paradigmaváltás következik be Európának ebben a részében" - jelentette ki. Miután a NATO és az Egyesült Államok hadereje az észak-atlanti szövetség tavalyi varsói csúcstalálkozóján kötött megállapodások értelmében "fizikailag" is megérkezett, "a szövetséges biztonsági tér" Lengyelországra is kiterjedt - szögezte le.
    Ray tábornok rámutatott: az ukrán válság kitörése után az egész kelet-közép-európai térségben megerősítették a biztonságot. "A jelen lévő katonák mögött az egész amerikai haderő áll" - hangsúlyozta.
    A coloradói Fort Carsonból kivezényelt 3. páncélos dandár katonái a Bison-17 fedőnevű, az északnyugat-lengyelországi Drawsko Pomorskie gyakorlóterepen múlt hétfőn kezdett műveletbe kapcsolódtak be. A holland szervezésű nemzetközi gyakorlaton mintegy 4 és fél ezer lengyel, amerikai és holland katona vesz részt. Az amerikai katonák a következő hónapokban a Gepard, Dragon, valamint Saber Guardian fedőnevű hadgyakorlatokba is bekapcsolódnak. 
    A Zaganban és három másik alsó-sziléziai településen, Swietoszówban, Skwierzyniában, valamint Boleslawiecben állomásozó katonák egy részét az Atlantic Resolve NATO-hadművelet keretében a balti államokba, illetve Bulgáriába és Romániába irányítják át, az egyik zászlóaljat pedig Bajorországba telepítik. Az amerikai katonák kilenc hónapos rotációban váltják majd egymást.
    A NATO a kelet-ukrajnai konfliktus és az ottani orosz beavatkozás miatt a tavaly júliusi varsói csúcstalálkozón úgy döntött, hogy keleti szárnyán megnöveli védelmi képességeit. Ennek keretében áprilisban Lengyelországba és a három balti államba telepít rotációs rendszerben négy, egyenként ezer-ezerfős nemzetközi zászlóaljat is.