Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2017-01-30 15:27:51

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

   Várható időjárás az ország területén kedd estig

    A Dunántúlon borult, párás időre számíthatunk, de hétfőn még a Dunától keletre nagyobb területen derült lesz az ég, kedden viszont már ott is beborul. Hajnaltól északon, északnyugaton kisebb havazás valószínű, majd napközben egyre többfelé várható csapadék; északon döntően havazás várható, másutt a havazást ónos eső, délen délután eső válthatja fel. A déli, délkeleti szelet a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon élénk széllökések kísérhetik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6 és -11, a tartósabban derült, havas részeken -15 és -20 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában -1 és -7 fok között valószínű, de délen helyenként 0, +1 fokra számíthatunk.


    Időjárási helyzet Európában

    Európa nyugati és északi területeinek időjárását továbbra is a változékonyság jellemzi. A nyugati partvidék mentén gyakran erősen felhős az ég, több helyen esik az eső. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 3 és 10 fok között változik, de Nyugat-Franciaországban 11, 17, a Pireneusi-félsziget déli, délnyugati vidékein 18, 20 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. A szárazföld keleti felén sem változott lényegesen az idő. Az Uraltól egészen a Balkán-félszigetig húzódó nagykiterjedésű magasnyomás területén borult, ködös, illetve napos körzetek egyaránt előfordulnak. Itt mérik a kontinensen a legalacsonyabb csúcs-hőmérsékletet is, Oroszországban nem ritka a -15 fok alatti maximum sem. A Kárpát-medence időjárását jelenleg még az említett anticiklon alakítja. Kedd estig azonban északnyugat felől egy peremciklon közelíti meg térségünket, egyre többfelé számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra.