Auguszta napja van. | 2024.03.29

Visszaesett Francois Fillon népszerűségi mutatója

2017-01-27 17:21:00

Visszaesett a tavaszi francia elnökválasztás eddig nagy esélyesének tartott Francois Fillon volt kormányfő, konzervatív elnökjelölt népszerűségi mutatójafelesége állítólagos fiktív parlamenti állása ügyében indított ügyészi vizsgálat óta - derül ki az Odoxa közvélemény-kutatóintézet által készült felmérésből, amelyet a France Info francia hírrádió rendelt meg.

    A január 26-án 1012 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 61 százaléka rossz véleménnyel van Fillonról, s 38 százalékuk vélekedik pozitívan a jobboldali elnökjelöltről. Ez négy százalékos visszaesés jelent az előző, január 8-i felmérés óta.
    A baloldali szimpatizánsok 81, a jobboldaliaknak pedig 38 százaléka van rossz véleménnyel Francois Fillonról. 
    Az Odoxa arra is emlékezetett, hogy a volt kormányfő népszerűségi mutatója 16 százalékot esett vissza a jobboldali előválasztás első fordulója előtt, novemberben készített felmérés óta, amikor is a franciák többsége (54 százalék) még jó véleménnyel volt róla.
    A párizsi ügyészség szerdán sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával vizsgálatot indított a Le Canard enchainé egyik cikke alapján. A jól értesült szatirikus hetilap azt állította, hogy Penelope Fillon nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.
    A "gyalázatosnak" és rágalomnak minősített vádakat Francois Fillon csütörtökön cáfolta, elmondta, hogy felesége 1981 óta "törvényesen és átláthatóan" dolgozott mellette asszisztensként, és ezt bizonyítani tudja az ügyészségen.   
    A felmérésekben jelenleg Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökével fej fej mellett az élen haladó konzervatív jelölt kampányát gyakorlatilag felfüggesztette a sajtóban csak Penelope gate-nek nevezett gyanú. 
    A francia jobboldali előválasztás második helyén végzett Alain Juppé pénteken kizárta, hogy elindul a tavaszi elnökválasztáson, amennyiben Francois Fillon visszalépésre kényszerül. 
    Elemezők szerint annak nincs sok esélye, hogy Fillon ellen eljárás indul, s ezért a jelölt visszalépne, hiszen jogilag nehéz bebizonyítani azt, amit a lap állít. A felmérés viszont arra utal, hogy a közvélemény már ítélkezett. A francia sajtó által megkérdezett jobboldali politikusok többsége ugyanis nem tud arról, hogy Penelope Fillon részt vett volna a férje munkájában.    
    A ügy azért is kínos Fillon számára, mert a volt kormányfő a jobboldali előválasztáson a korrupciós ügyekben érintett Nicolas Sarkozy volt államfővel és egy törvénytelen pártfinanszírozási ügy miatt elítélt Alain Juppé volt miniszterelnökkel szemben a becsületes és tisztességes politikusi múltjára felépített kampánnyal győzött.
    A Le Monde című napilap értesülése szerint a jobboldal vezető politikusai arra számítanak, hogy az elnökjelöltek esélyeit mérő következő felmérésben Fillon már csak a harmadik helyen fog állni Marine Le Pen és a függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere mögött.