Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emberi jogi biztos: sérti Szlovénia nemzetközi emberi jogi kötelezettségeit a külföldiekről szóló törvény

2017-01-27 14:01:00

 Aggodalmát fejezte ki és Szlovénia nemzetközi emberi jogi kötelezettségei megsértésének nevezte a külföldiekről szóló szlovén törvény módosítását Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a szervezet honlapján pénteken megjelent közleményében.

    Nils Muiznieks véleménye szerint a csütörtökön elfogadott szlovén módosítás nem nyújt elégséges garanciát a nemzetközi védelemre szoruló menekültek visszaküldése ellen. A szabályozást negatív lépésnek nevezte, amely véleménye szerint hatással lehet a régió más országaiban tartózkodó menedékkérők és migránsok emberi jogaira is.
    Arra szólította fel a szlovén hatóságokat, vizsgálják felül a rendkívüli intézkedést és biztosítsanak tisztességes menekültügyi eljárást az európai és nemzetközi szabályozásoknak megfelelően.
    A szlovén parlament csütörtökön fogadta el a külföldiekről szóló törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy az illegális migránsok belépését már a határon elutasítsák. A törvénymódosítás még nem lépett hatályba, bevezetését a belügyminiszter rendelheti el ideiglenes hatállyal, legfeljebb hat hónap időtartamra, amely meghosszabbítható.
    Ljubljana szerint a törvénymódosítás nem sérti a menekültek helyzetére vonatkozó genfi egyezményt, az elfogadott jogszabály ugyanis nem vonatozik azokra, akik a háborúk elől menekülnek, hanem csakis a gazdasági bevándorlókra, akik arra várnak, hogy bejussanak Európába.
    Thorbjorn Jagland, a demokrácia és az emberi jogok betartása felett őrködő Európa Tanács főtitkára Miro Cerar szlovén kormányfőnek nemrég küldött levelében aggodalmát fejezte ki, hogy az illegális bevándorlók menedékkérelmének azonnali elutasítása kérdéseket vethet fel az emberi jogok európai egyezményének érvényesülésével kapcsolatban.
    Az elmúlt majdnem másfél évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. A szlovén rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában 2015 októbere óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban.