Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pokorni Zoltán polgármester kapta idén az adatvédelmi díjat

2017-01-27 09:51:44

 Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester kapta idén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) emlékérmét, amelyet pénteken Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke adott át. 

    Az adatvédelem nemzetközi napja, január 28-a alkalmából megrendezett díjátadó ünnepségről az MTI-nek küldött közleményben Péterfalvi Attila felidézte: az adatvédelem nemzetközi napját az első ilyen tárgyú nemzetközi dokumentum, az Európa Tanács úgynevezett 108-as Egyezményének megkötése évfordulóján ünneplik. 
    Mint írta, 1981 - az egyezmény megkötése - óta eltelt 36 év, 2016-ban elfogadták az új, egységes uniós adatvédelmi jogszabályokat és folyik az egyezmény megújítása, modernizációja is. 
    A mai gyermekek 1981-hez képest egy gyökeresen megváltozott társadalmi-kulturális közegben élnek - szögezte le Péterfalvi Attila, hozzátéve, hogy erről írt a 16 éves Csiszár Tamás, az adatvédelem napja tiszteletére kifejezetten vak és gyengénlátó gyermekek számára kiírt NAIH-esszépályázat kitüntetettje is díjazott munkájában.
    A hatóság elnöke kitért arra is, hogy a digitális világ számos előnyt kínál a gyermekeknek mind a tanulás, mind a világban való eligazodást szolgáló kommunikáció terén, ugyanakkor sok olyan veszélyforrás is jelen van, ami negatívan befolyásolhatja érzelmi-értelmi fejlődésüket. Ezért nagyon fontos minden olyan, gyermekekkel kapcsolatos oktatói-nevelői munka és tevékenység, amely az internet tudatos és okos használatára tanít - írta. 
    Hozzátette: a NAIH nemcsak saját, de más szervezetek kezdeményezéseit is figyeli, támogatja, és ezen a téren is kiemelkedő jelentőségűnek ítélte a XII. kerületi önkormányzat programját.
    A közlemény szerint a XII. kerületi önkormányzat Hegyvidéki ONvédelem programja komplex megközelítéssel, elkötelezett szakemberek bevonásával, a gyermekek-pedagógusok-szülők célcsoportként történt meghatározásával hosszú távon vállalja fel céljának elérését. Infografikai kisfilmek, plakátok, tájékoztató szórólap, szülői akadémiák, kortárs mentorprogram és akkreditált pedagógusképzés életre hívásával és finanszírozásával hatékonyan és kreatív módon hajtja végre programját, példát mutatva ezzel más állami szereplőknek is.
    Ezért idén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ezüst emlékérmét Pokorni Zoltán, a hegyvidéki önkormányzat Fidesz-KDNP-s polgármestere - képviselve a programban részt vevő munkatársait is - kapta az internetes adatvédelemmel, valamint a fiatalok biztonságos és jogtudatos internethasználatával kapcsolatos ismeretek népszerűsítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért - írták.