Gedeon napja van. | 2024.03.28

KMKSZ-elnök: örvendetes az európa tanácsi jelzés a kisebbségi nyelvhasználatáról

2017-01-27 08:54:03

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke örvendetesnek nevezte az európa tanácsi jelzést arról, hogy Ukrajnának biztosítania kell a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát.

    Brenzovics László a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott, "bizonyos politikai erők" szűkíteni próbálják a magyar nyelvhasználatot, hiszen az elfogadott felsőoktatási és a közszolgálatról szóló törvény már nem teszi lehetővé az ukránon kívüli más nyelv használatát.
    Az elnök szerint "ezek a lépések veszélyes tendenciát mutatnak", egyben jelezte, aligha lehet egy országban stabilitást és békét teremteni, ha a lakosság 25 százalékát kitevő nem ukrán nemzetiségű polgárok jogait semmibe veszik.
    Brenzovics László úgy látja, hogy a kisebbségi, köztük a magyar nyelv használatának korlátozása megrontja Ukrajna kapcsolatát a szomszédos országokkal, hiszen például a magyar-ukrán alapszerződés leszögezi, hogy Ukrajna biztosítja a magyar kisebbség számára az oktatást és a nyelvi jogokat az óvodától az egyetemig.