Andrea napja van. | 2024.04.18

 Botka László népszerűbb kormányfőjelölt, mint Gyurcsány Ferenc

2017-01-26 14:35:00

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint Botka László a teljes felnőtt népesség és a baloldali szimpatizánsok körében is népszerűbb a kormányfőjelöltek versenyében, mint Gyurcsány Ferenc. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közvélemény-kutatás eredményei szerint Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök újrázását többen támogatják, mint ahányan a szóba jöhető összes jelöltet együtt.

    Közleményük szerint a teljes felnőtt népesség csaknem kétötöde (37 százalék) ismét Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek. A miniszterelnök-jelölti versenyben Vona Gábor 8, Botka László 7, Gyurcsány Ferenc 5, Szél Bernadett 3, Fodor Gábor pedig 2 százalékon áll a teljes felnőtt népesség körében. "A szegedi polgármester ezzel lényegében Gyurcsány Ferencet megelőzve beéri a Jobbik elnökének támogatottságát" - jegyezte meg a Nézőpont.
    Botka Lászlót a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizánsainak körében 43, Gyurcsány Ferencet 40 százalék támogatná kormányfőjelöltként. Nemcsak ebben a körben és a teljes népességet tekintve, hanem az ismeretlen pártreferenciájúak körében is többen szimpatizálnak Botka Lászlóval (10 százalék), mint a volt miniszterelnökkel (4 százalék) - derül ki a kutatásból.
    A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása január 20. és 23. között készült ezer ember telefonos megkérdezésével készítették. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint, a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék - olvasható a közleményben.