Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB ügyvezető igazgató: a jegybank azt szeretné, ha tovább erősödne Magyarországon a hitelezés

2017-01-26 12:29:15

Javul a gazdasági környezet, de a fenntartható növekedéshez a jegybank fontosnak tartja, hogy tovább erősödjék Magyarországon a hitelezés, különösen a vállalati hitelezés - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója, csütörtökön a HG Media csoport Fókuszban konferenciasorozat - 2017 a lehetőségek éve címmel tartott rendezvényén, Budapesten.

    Elmondta: a pénzpiaci kamatok historikusan alacsony szintre süllyedtek, ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2016-ban hitelezési fordulat következett be és a hitelek bővülése tartóssá válhat.
    Virág Barnabás emlékeztetett arra, hogy a növekedési hitelprogram (nhp) keretében több mint 37 ezer kis- és középvállalkozás (kkv) kapott kedvezményes hitelt, 2600 milliárd forint összegben, 2016-tól azonban az MNB célja már a piaci alapú vállalati hitelezés ösztönzése. Hozzátette: a piaci kamatok jelentősen közeledtek az nhp kamatfeltételeihez, megkönnyítve így az nhp kivezetését. A hitelállományok növekedését a keresletoldali folyamatok is támogatják. A háztartások fogyasztása bővül, a kis- és közepes cégek hitelkereslete is erősödik, tavaly a negyedik negyedévben a vállalati hitelezés már kikerült a negatív tartományból - fűzte hozzá az MNB ügyvezető igazgatója.
    Virág Barnabás kiemelte: az MNB a monetáris politikát tekintve továbbra is "lazító üzemmódban" van. A jövőt tekintve a jegybank azt szeretné, ha a bankok közötti verseny erősödne, mert az a hitelezési költségeket csökkentené, a szolgáltatásokat javítaná, mivel például a lakáshiteleket tekintve még mindig magasak a kamatfelárak - mondta a jegybank ügyvezető igazgatója.