Tivadar napja van. | 2024.04.20

A jegybank 69 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a CIB Bankra és a CIB Lízingre

2017-01-26 09:36:53

A jegybank 67 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a CIB Bankra a vállalatirányítási, hitelkockázati, számviteli, adatszolgáltatási, informatikai biztonsági, valamint a befektetési szolgáltatási tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt, valamint 2 millió forintot a CIB Lízingre, egyes ügylet-nyilvántartási hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

    A közlemény szerint a feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.
    A vizsgálat szerint a CIB Bank kockázatkezelési és kockázatvállalási testülete és a belső ellenőrzés nem teljes körűen végezte el feladatát. Több területen nem kellő gyakorisággal vizsgálták felül az adósminősítéseket, továbbá a nem teljesítő jelzáloghitelek leépítésekor sem teljesültek a lejárt követelések behajtására vonatkozó jogszabályi elvárások. Egyes hitelkonstrukcióknál a folyamatos monitoring, valamint az átstrukturált hiteleknél az elkülönített nyilvántartás és a megfelelő minősítési kategóriába sorolás hiányzott - írták.
    A CIB Bank esetében súlyosító körülményként merült fel a megállapított szabályszegések egy részének rendszerszintű jellege, illetve jórészt jelentős és magas kockázati súlya. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a vizsgálat nem tárt fel ügyfél-érdeksérelmet, továbbá az, hogy a CIB Bank több intézkedést már megtett a hibák orvoslására - áll az indoklásban.
    Az MNB kötelezte a CIB Bankot, hogy legkésőbb a határozat kézhezvételét követő 6 hónapon belül - a számvitel és adatszolgáltatás körében 2017. március 31-ig - intézkedjék a feltárt hiányosságok megszüntetésére.
    A jegybank felügyelési ütemterve részeként végzett átfogó csoportvizsgálatot a CIB Bank Zrt.-nél és leányvállalatainál, a CIB Lízing Zrt.-nél, a CIB Ingatlanlízing Zrt.-nél, a CIB Faktor Zrt.-nél és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-nél. A 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át, a CIB Ingatlanlízing Zrt. és a CIB Faktor Zrt. vizsgálatát a jegybank (bírság) intézkedés nélkül zárta le - írták.