Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több településen már elfogadható, másutt még mindig veszélyes a levegő minősége

2017-01-26 08:50:25

Több településen már elfogadható a levegő minősége, másutt változatlanul veszélyes. Budapesten a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt csütörtökön is egészségtelennek minősítette a levegőt az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

    Az OKK térképe szerint az ország nyugati felében érdemben csökkent a légszennyezettség: ott maximum kifogásolt a levegő minősége. A legfrissebb mérési eredmények alapján csütörtökön Mosonmagyaróvár, Sopron, Szombathely, Veszprém, Várpalota, Székesfehérvár, Pécs, valamint az ország keleti felében Hernádszurdok már az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel szerepelt a térképen.
    Hat településen továbbra is veszélyes a levegő: Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren. Szintén hat település - Budapest, Szeged, Debrecen, Oszlár, Vác és Salgótarján - levegőjét csütörtökön is egészségtelennek minősítette az OKK.
    Több településen már visszavonták vagy mérsékelték a korábban elrendelt szmogriadót. A Főpolgármesteri Hivatal csütörtökre virradóra azt közölte: Budapesten továbbra is indokolt a magas légszennyezettség miatti riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalmi korlátozások fenntartása.
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat fővárosi légszennyezettségi előrejelzése szerint csütörtökön napközben akár jelentősen is javulhat a levegőminőség, de estétől ismét "határozott romlás" valószínűsíthető.
    Az országos előrejelzés szerint a következő napokban ismét többfelé lehetnek mínusz 15 Celsius-fok alatt, akár mínusz 20 fok körüli minimumok, s folytatódik a borús, ködös idő. Erős szél továbbra sem várható, csak helyenként élénkülhet meg a légmozgás.