Tivadar napja van. | 2024.04.20

Csaknem 250 embert fogtak el tavaly az EU-ban illegális fegyverkereskedelemmel kapcsolatban

2017-01-23 12:30:40

A fegyverek illegális kereskedelmének felszámolására indított, Boszporusz nevű uniós hadművelet keretében csaknem 250 embert tartóztattak le, és több száz fegyvert foglaltak le tíz uniós tagállam hatóságai - közölte az uniós rendőri együttműködést koordinálni hivatott Europol hétfőn.

    A Boszporusz akció kitűzött célja az volt, hogy felszámolja a Bulgárián át nyugatra csempészett, török gyártású gázfegyverek illegális kereskedelmét. Az akcióban 10 ország, Románia, Görögország, Belgium, Hollandia, Lengyelország, Ciprus, Finnország, Svédország, Spanyolország és az Egyesült Királyság vett részt.
    Az Europol tájékoztatása szerint az akcióban 2016-ban 245 embert tartóztattak le, 421 házkutatást tartottak, 556 gáz- és riasztópisztolyt és legalább 108 egyéb lőfegyvert, valamint majdnem 34 ezer lőszert foglaltak le. A gázfegyverek közül több mint százat éles lőfegyverré alakítottak át.
    Az akciók során számos, törvénytelenül működő fegyverösszeszerelő és átalakító műhelyt lepleztek le. Emellett pedig tiltott eszközöket, például hangtompítókat, gránátokat, paprika-sprayt is lefoglaltak, valamint találtak kannabiszültetvényeket és lopott műkincseket is.