Rudolf napja van. | 2024.04.17

Magyarok Nagyasszonya szobrot állítanak a felvidéki Királyfiakarcsán

2017-01-21 18:46:00

 Már idén augusztusban, az államalapító Szent István király ünnepén szeretnék felállítani a Magyarok Nagyasszonyának szobrát a felvidéki Királyfiakarcsán, ahol e célból hirdettek közadakozást szombaton a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen.

    A szobor - amely a földgolyón állva ábrázolja a Szent Koronát kezében tartó Magyarok Nagyasszonyát - az első ilyen témájú alkotás lesz, amely a Felvidéken közterületen kap helyet az ország újkori történetében. A bronzszobor Rieger Tibor szobrászművész alkotása, akit gyökerei kötnek a csallóközi faluhoz, ahol gyermekéveit töltötte.
    Erdős Péter, a közadakozást meghirdető királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás elnöke az MTI-nek elmondta: annak ötlete, hogy a Magyarok Nagyasszonya szobrot kapjon Királyfiakarcsán, hosszabb időre tekint vissza, az elképzelés első része 2015-ben valósult meg, amikor a szobrászművész a településnek ajándékozta a szobor gipszváltozatát. A helyi közösség a szobor bronz változatát szeretné felavatni, ám az ahhoz szükséges pénzt, mintegy 6 millió forintot eddig nem tudták előteremteni, ezért hirdettek most közadakozást.
    "Mindezek szerint nem lesz akadálya annak, hogy augusztus 20-án megtörténjen ez a falu életében nem mindennapi esemény" - mondta Erdős Péter, hozzátéve: úgy tudja, a szobor témáját tekintve kezdeményezésük egyedülállónak számít a régióban, ahol az utóbbi években sikerült már szobrot állítani az államalapító Szent Istvánnak, de a Magyarok Nagyasszonyának még nem.