Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2017-01-21 17:25:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    A Brit-szigetektől a Kárpát-medencén át egészen a Balkán-félszigetig anticiklon húzódik. Területén napos és borult, párás, helyenként tartósan ködös tájak egyaránt előfordulnak. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, néhol a ködös helyeken hószállingózás, szitálás előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok között mozog, a napos területeken 2, 9, a borult, párás, ködös tájakon -1, -7 fok között változik. Ugyanakkor Európa északnyugati, valamint északkeleti része fölött egy-egy ciklon örvénylik. Hatásukra arrafelé erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék, keleten havazik, itt a csúcshőmérséklet -1, -11 fok között alakul, míg Izland térségében az eső esik, itt enyhébb az idő, a maximum-hőmérséklet 4, 8 fok közötti. Sekély ciklon okoz felhős, helyenként esős időt a Földközi-tenger nyugati medencéjében, errefelé a kora délutáni órákra 9, 17 fok közé melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, de egyre többfelé képződik köd, amely tartósabban is megmarad.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------

    Éjszaka többfelé zúzmarás köd képződik, amely vasárnap napközben zsugorodik, ritkul, főként északnyugaton, északon több helyen kisüt a nap, de a köd, illetve az alacsonyszintű felhőzet egy része tartósan megmarad. A ködös, borult területeken hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -16 fok között, a vastagabb hóval borított, derült tájakon -20 fok körül alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire +1 és -4, a tartósan ködös, borult vidékeken -5, -8 fok között valószínű.