Auguszta napja van. | 2024.03.29

Belga lapok: az új elnök egy bezárkózó Amerika képét vázolta fel

2017-01-21 15:35:00

Belga lapok szerint Donald Trump új amerikai elnök beiktatási beszédében egy bezárkózó, csak önmagával foglalkozó Amerika képét vázolta fel.

    A Le Soir című belga napilap Donald Trump beiktatási beszédét komornak és támadónak nevezte, amelyben az új elnök "egyetlen tengely" körüli politikáját fogalmazta meg.
    A cikk az új amerikai elnök kijelentéseit "hol dübörgőnek, hol ellentmondásosnak" nevezte, de aláhúzta, hogy a beszéd legfontosabb mondata, a "mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt" kijelentés nyugtalanságot kelt az Egyesült Államok szövetségeseinek körében.
    A La Libre Belgique című belga napilap cikkében kiemelte, hogy Donald Trump aláírta az első elnöki rendeletet Obama egészségbiztosítási törvényének fellazításáról. A köznyelvben csak Obamacare-nek nevezett egészségügyi reform a "gyűlölt és leváltott rendszer" hozadéka, amely túlzott költségekkel terheli meg a költségvetést - írta a lap, amely felhívta a figyelmet, hogy a rendeletet nem lehet egy tollvonással eltörölni, megszüntetéséhez kongresszusi többségre van szükség, ráadásul egyelőre az sem tisztázott, mi lépne a megfizethető ellátásról szóló törvény helyébe.
    A Politico című brüsszeli hírportál cikke szerint Donald Trump üzenete Amerika szövetségesei számára brutális és félreérthetetlen volt: "ne számítsatok ránk". Ha Trump szándéka az volt, hogy észre térítse Európát, sikerült neki - vélekedett a portál.
    Az új elnök székfoglaló beszéde "olajat öntött a tűzre", újabb kételyeket vetett fel a kötelezettségvállalás terén, ahelyett, hogy csillapította volna a szövetségesek nyugtalanságát. A legtöbb hasznot eddig Európa biztonsága látta az amerikai támogatásból, de cserébe Washington is elégséges részt kapott az európai piacból, legalábbis Európa szerint - mutatott rá a brüsszeli portál cikkének írója.