Csongor napja van. | 2024.04.16

Lidové Noviny: paternalista volt Trump beszéde

2017-01-21 13:55:00

Donald Trump új amerikai elnök beiktatási beszédében egyértelművé tette, hogy számára mindenkor az Egyesült Államok érdekei lesznek a döntőek, de felhívása az amerikai nép egységére nem szeretetteljes volt, hanem paternalista - írta a Lidové Noviny című cseh napilap.

    A beszéd alapján úgy tűnik, mintha az amerikai nép egyedüli szülője és védelmezője kizárólag maga Donald Trump lenne. "Legyenek üdvözölve az új korszakban" - olvasható a lap A védelmező korszaka című jegyzetében.
    A konzervatív cseh újság szerint beiktatási beszédében Donald Trump éppen olyannak mutatkozott, "amilyen a valóságban és amilyen valószínűleg a jövőben is lesz".
    "Amerika az első helyen. A problémák, amelyeket Donald Trump felvetett, valódiak. Megmaradt azonban a negatív elhatárolódás az eddigi politikai elittől, magától Washingtontól és a külföldtől, amely szerinte csak meglopja Amerikát" - emelte ki a Lidové Noviny.
    A Právo című baloldali napilap jegyzete szerint az USA elnöki székébe egy "menedzser-kereskedő" ült be, és jelenleg nehéz megjósolni, mennyire fog pragmatikusan viselkedni a nagypolitikában. A gazdasági életben megnyilvánuló pragmatizmus "jó dolog, de Trump tíz héttel választási győzelme után sem győzte meg közvéleményt, hogy a szabad stílusban lefolytatott kampány után államfővé érett, hogy a diplomácia iránti érzékenységéről és a világ bonyolult dolgaiban való eligazodásáról már ne is beszéljünk" - írta a lap.