Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az izraeli lapok megosztottak az új amerikai elnök megítélésében

2017-01-21 12:51:00

 Az izraeli lapok internetes oldalain szombaton megjelent elemzésekben egyaránt megfigyelhető a remény, a félelem és az elutasítás Donald Trump új amerikai elnök pénteki beiktatási beszédének értékelésében.

    A Jediót Ahronót című újság honlapja, az ynet az Amerikát szekértáborokra osztó választási kampány után főként az egységbe szólítást és a megbékélést hiányolta Donald Trump beiktatási beszédéből. Trump nem ígért reményt a világnak, amikor többször is kijelentette, hogy nála Amerika az első, és magasba emelte az elszigetelődés politika fáklyáját - írta a lap.
    A cikk szerzője szerint Trump populistaként beszélt, amikor nagyszabású elképzeléseihez nem vázolt fel gyakorlati terveket sem a bel-, sem a külpolitikában.
    Amos Jadlin, az izraeli katonai hírszerzés volt főnöke szintén az yneten az új amerikai elnök Iránnal szembeni, Izrael számára reménykeltő álláspontjáról írt. Szerinte Trumppal Jeruzsálem esélyt kapott az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris egyezmény felmondása helyett egy új megállapodás kidolgozására, amely kiküszöböli az előző egyezmény stratégiai, hosszú távú hiányosságait.
    A Háárec című baloldali liberális újság egyik cikke szerint Trump beiktatási beszéde "sötét, ellenséges és populista" volt, egyenes folytatása uszító választási kampányának. Egy másik cikk szerzője "dühös populista alaknak" nevezte az új amerikai elnököt, aki elődje, Barack Obama optimista, előremutató Amerika-képével szemben sötét képet festett a jelenről. Miközben Amerikát a jövő példájaként állította a világ elé, a többi országnak nem ajánlott partneri viszonyt, és nem vállalt vezető szerepet a világban. A szerző szerint a beszéd legfőbb tanulsága, hogy Donald Trump nem változik.
    Ugyancsak a Háárecben közzétett elemzés szerint a beiktatási beszéd radikálisan populista és álszent, globalizáció- és elitellenes, szégyentelenül és nyilvánvalóan nacionalista szónoklat volt. Az ismételten használt "Amerika az első" szlogennek fasisztoid kicsengése van, és tökéletesen illeszkedik Trump szavazóbázisához.
    A jobboldali, angol nyelvű The Jerusalem Post honlapján megjelentetett cikkében az amerikai zsidó szervezetek gratulációit közölve kiemelte, hogy az amerikai cionista szervezet (The Zionist Organization of America) külön üdvözölte Trump eltökéltségét a radikális iszlám felszámolására, és üdvözölte az izraeli amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének tervét. A lap egy másik cikke kiemelte az elnöki beszédnek az amerikaiakat a hazafiasság mentén egységbe szólító és egyesítő szándékú mondatait, s a legnagyobb hangsúlyt a beszéd azon részének szentelte, amely a radikális iszlám terrorizmus gyökeres kiirtását ígérte.
    A Máárív című lap honlapján Donald Trump ortodox zsidó vejéről, a közel-keleti különmegbízottá kinevezett Jared Kushnerről közöl cikket, mely szerint, noha az amerikai elnök és a fiatal ingatlanmágnás igencsak különböző személyiség, és mindkettőjüknek "nagy egója" van, mégis tökéletesen kiegészítik és sikerre segítik egymást.