György napja van. | 2024.04.24

Horvát lapok: veszélybe került a demokrácia az Egyesült Államokban

2017-01-21 12:20:00

Az új amerikai elnök beiktatásával foglalkozó szombati horvát sajtó szerint veszélybe került a demokrácia Donald Trump hivatalba lépésével.

    A legmarkánsabb bírálatot a Telegram című baloldali portál fogalmazta meg, amely szerint Trump beiktatási beszéde "tipikusan fasiszta volt".
    Ezt a retorikát használta korábban Hitler, Mussolini, Perón és más arab és afrikai diktátorok - írta a portál, hozzátéve, hogy így beszélt Slobodan Milosevic is a délszláv háború előtti megszólalásaiban.
    Milosevic állandóan a szerbek fenyegetettségéről szónokolt Jugoszláviában. "Az a politikus, aki az elnyomott nép közvetlen védelmezőjeként akar fellépni, politikai intézmények közreműködése nélkül, nagy veszélyt jelent a demokráciára" - hangsúlyozta a portál.
    A Vecernji List című legolvasottabb, kormányhoz közeli horvát napilap úgy vélekedett, hogy Trump meg akarja változtatni Amerikát, meg akarja változtatni a világot, de nem akar változtatni saját magán. "Azt a Trumpot láttuk, akit ismerünk" - írta a lap vezércikkében. Kiemelte: egy ilyen Trumppal, akinek mintha hét mandátum betöltésére is lenne elég ereje, nehezen fognak boldogulni a világ és Európa vezetői.
    A Jutarnji List című liberális napilap szerint "az új amerikai elnök a világ elé tárta az abszolút önzés himnuszát". "A nép az Isten, Trump az ő prófétája" - összegezte a beiktatási beszédet a lap.