Csongor napja van. | 2024.04.16

A Fehér Ház előtt ért véget a beiktatási ünnepi menet

2017-01-21 06:40:13

 Mintegy  három órán keresztül tartó felvonulással ért véget a hagyományos beiktatási ünnepi parádé, amelyet Donald Trump és családja - miután végighajtatott a Capitoliumtól a Fehér Ház felé vezető Pennsylvania sugárúton - már a Fehér Ház előtt felállított tribünről nézett végig.

    A rezesbandás, katonaindulós, táncoslányos felvonuláson a haderőnemek különböző képviselői mellett felvonultak a különböző államokból érkezett csoportok - tűzoltók, cowboy-egyesületek, intézmények - nemegyszer korabeli ruhákba, vagy díszegyenruhákba öltözött képviselői is. Az Egyesült Államok 45. elnöke láthatóan élvezte a felvonulást, egyszer odaintegetett a felvonulóknak, másszor játékosan tisztelgett, például a Texasból érkezett egyik csoportnak.          A tribünön estére megjelent Trump mellett James Mattis nyugalmazott tábornok, akinek védelmi miniszterré jelölését éppen a parádé előtt szavazta meg elsöprő többséggel (egyetlen, demokrata párti ellenszavazattal) a szenátus. Donald Trump, első elnöki intézkedései között, alá is írta Mattis miniszteri kinevezését.
    A szenátus pénteken délután jóváhagyta John Kelly, a tengerészgyalogság nyugalmazott tábornoka jelölését a belbiztonsági miniszteri posztra, így már az ő kormánytagsága is biztos. Kelly jelöltségét 88-11 arányban fogadta el a szenátus. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője azt jelentette be, hogy Mike Pompeo, kansasi képviselő CIA-igazgatói jelöltségéről hétfőn döntenek a szenátorok. Amerikai sajtóhírek szerint ugyanis nagy a vita: Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője a beiktatási ceremóniát követő díszebéden egyenesen Mike Pence alelnökhöz fordult, hogy járjon közben az eddigi CIA-igazgató, John Brennan érdekében, vagyis azért, hogy Brennan maradhasson a CIA élén. Erről Schumer szóvivője tájékoztatta is a sajtót.
    A parádé - és az egész beiktatási ünnepségsorozat - idején Trump-ellenes tüntetések voltak több helyen is Washington belvárosában. Többféle csoport, többféle célkitűzéssel és jelszót hangoztatva protestált.
    Az egyik csoport például több mint négyezer marihuánás cigarettát osztogatott ingyen. Bár a szövetségi fővárosban a marihuána terjesztése nem számít bűncselekménynek, a tüntetők "megelőző tiltakozást" emlegettek, mondván, hogy azért protestálnak, nehogy betiltsák a marihuánát Washingtonban. A Trump-ellenes tüntetők elsöprő többsége békés volt, a kiabáláson túl nem csinált semmit, de volt, ahol erőszakba és a rendőrökkel történt összecsapásokba torkolltak a protestálások.
    A rendőrséget is megtámadó tüntetők törtek-zúztak, a Bank of Amerika egyik irodájának ablakait, egy McDonald's gyorsétterem és egy Starbucks kávézó ablakait betörték, a környéken parkoló kocsikat megrongálták. A rendőrség könnygáz-gránátokkal vetett véget az erőszaknak. Egy másik helyszínen, a Fehér Háztól nem messze kocsikat gyújtottak fel, köztük egy limuzint és egy televíziós közvetítő kocsit is. Pénteken este a rendőrség szóvivője közölte: az erőszakos tüntetők nem washingtoniak voltak. Hat rendőr sérült meg, s péntek estéig 217 embert tartóztattak le.     Tüntetések voltak Los Angelesben is, ahol több, kisebb protestáló menetet szerveztek. A Trump-ellenesek "Ne fasizmust, ne rasszizmust, ne Trumpot!", "A valaha volt legrosszabb elnök" és "Soha Trumpot!" táblákkal vonultak fel.     A beiktatás napja nagy bálokkal zárul, három bált az elnöki pár nyit meg.