Gedeon napja van. | 2024.03.28

Juncker: tévednek, akik azt hiszik, eljött az Európai Unió lebontásának ideje

2017-01-18 14:35:00

Tévednek azok, akik azt hiszik, hogy eljött az Európai Unió lebontásának és darabokra szedésének ideje - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

    Juncker hangsúlyozta, a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott tárgyalások alatt arra törekszik majd, hogy jó eredményeket hozó megállapodást tudjanak kötni a szigetországgal.
    "Mindent megteszek annak érdekében, hogy a tárgyalások végén kiegyensúlyozott megoldást találjunk Nagy-Britanniával az uniós szabályok teljes tiszteletben tartása mellett" - fogalmazott a brüsszeli testület elnöke.
    Juncker nagyra értékelte a "pontosításokat" a brit miniszterelnök keddi beszédében, amelyben Theresa May a Brexit tervezett folyamatát ismertette. A bizottsági elnök ugyanakkor megjegyezte, a beszédek nem vezetnek a kilépési folyamat megindításához.
    Kétéves, példanélküli tárgyalási folyamat veszi kezdetét, amely jelentős következményekkel jár majd Nagy-Britanniára, 27 partnerére és az unió egészére nézve - tette hozzá a bizottság elnöke.
    Az EU egészével kapcsolatban a luxemburgi politikus leszögezte: a hanyatlás és az újrakezdés közül kell választani, ezért Málta sorsdöntő pillanatban vette át az Európa Unió Tanácsának soros elnökségét.
    Joseph Muscat máltai kormányfő az ülésen megismételte azon álláspontját, amely szerint a brit uniós kilépésről folytatott tárgyalásoknak mindenképpen "alacsonyabb szintű" viszonyt kell, hogy eredményezzenek.
    Úgy vélekedett, tisztességes megállapodásra kell jutni az Egyesült Királysággal, de a tárgyalások nem szakadhatnak el a valóságtól - fogalmazott a féléves, soros uniós elnökséget adó Málta kormányfője.
    Hozzátette, az, hogy a brit miniszterelnök kimondta: az EU-val együtt London az egységes piacból is kilép, "némileg pozitív fejlemény". Ez megerősíti a 27-ek álláspontját, amely szerint az egységes piachoz való hozzáférést nem lehet elválasztani az uniós kötelezettségvállalásoktól, és az uniós polgárok szabad mozgásának biztosításától.
    Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozót tart a brit uniós kilépésről mintegy négy-öt héttel a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyében leírt kilépési eljárás megindítását követően - tette hozzá a máltai kormányfő. Ezt London legkésőbb március végére ígérte.
    Theresa May kedden ismertette kormánya tárgyalási stratégiáját a Brexit ügyében.