Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ukrán külügyminiszter: Oroszország akadályozza az EBESZ Donyec-medencei misszióját

2017-01-17 19:55:00

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerint Oroszország akadályozza az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Donyec-medencei misszióját. Erről a kijevi diplomácia vezetője azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet az EBESZ soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminiszterével, Sebastian Kurz-cal közösen tartott.

    Klimkin szerint Oroszország különösen azokra a területekre nem engedi az EBESZ-küldöttek bejutását Ukrajna keleti részén, ahol orosz csapatok, illetve orosz fegyverek vannak. Fontosnak nevezte, hogy a misszió eljuthasson a Moszkva támogatását élvező szakadárok által ellenőrzött államhatárszakaszhoz.
    Kijelentette: Kijevnek adatai vannak arról, hogy jelenleg is lőszereket halmoznak fel a térségben, zsoldosok érkeznek Oroszországból Ukrajnába, és rendszeresen váltják az ország keleti részében szolgáló orosz reguláris csapatok tagjait.
    Kifejtette: Kijev azt javasolja, hogy az Ukrajna által nem ellenőrzött határszakaszon az EBESZ létesítsen megfigyelőbázisokat, megfelelő felszereléssel.
    Sebastian Kurz ugyanakkor kifejezte elégedettségét az EBESZ kelet-ukrajnai missziójának munkájával. Szerinte az utóbbi időben - az előző évekhez képest - javult a helyzet a fegyveres konfliktus sújtotta Donyec-medencében. "Ez pedig köszönhető annak, hogy az EBESZ-nek mégiscsak sikerült megszerveznie az ellenőrzést, és a különleges megfigyelői misszió megkezdte munkáját" - fűzte hozzá.
    Ígéretet tett egyúttal arra, hogy Ausztria - mint a szervezet soros elnöke - igyekszik javítani a kelet-ukrajnai megfigyelői küldöttség technikai felszereltségén a fegyverszünet betartásának hatékonyabb ellenőrzése érdekében.