Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: Magyarország a régiós versenytársaknál előbb hozza meg nagy gazdasági döntéseit

2017-01-17 15:32:00

 "Az Euromoney konferencián büszkén mutatjuk be, hogy a nagy gazdasági lépések jóval előbb történtek Magyarországon, mint az uniós és a régiós versenytársaknál" - mondta az MTI-nek adott interjújában Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára, a nemzetközi Euromoney gazdasági konferencia nyitóelőadását követően kedden Bécsben.

    Az államtitkár egyúttal reményét fejezte ki, hogy a gazdasági fórumon lesznek olyanok, akik a magyar példát követni fogják.     A kétnapos konferencián arról is szó volt, hogy milyen válaszokat adtak a közép-európai tagállamok a válságra, miképpen hozták rendbe a gazdaságot és most milyen kihívásokkal néznek szembe.     Hornung Ágnes elmondta: minden országnak különbözőképpen, de hatékonyan és gyorsan kellett reagálnia a kialakult körülményekre. Az államtitkár a magyar kormány intézkedései közül kitért a szakképzési rendszer átalakítására, a következő lépések között említette a szakképzett munkaerő létszámának növelését és a munkahelyteremtést.     Hornung Ágnes az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt pár évben újabb lökést adtak a termelékenység és a hatékonyság javítását szolgáló reformoknak. Hangsúlyozta: a kormány meghirdette az új iparpolitikát, a munkavállalók és munkáltatók érdekvédelmi szervezeteivel hatéves bérmegállapodás született.     Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter a konferencia nyitóelőadásában az utóbbi idők politikai és gazdasági történéseire utalva azt mondta: a bizonytalanság korában az uniónak számos lezáratlan ügye van.     Schelling úgy vélte, hogy a pénzügyi szektorban a nemteljesítő hitelek jelentik a legégetőbb problémát. "Nem a bankok vannak válságban, hanem a nyereségesség" - jelentette ki.
    Kifejtette, Nagy-Britannia kilépése az unióból öt évig fog tartani, a többször említett két év helyett. A miniszter szerint nagy viták zajlanak a kilépés menetéről. "Senki nem tudja, hogy pontosan hogyan fog történni, nem világos, hogy a kilépést lehetővé tevő 50. cikkely hogyan működik majd" - jelentette ki. Meglátása szerint keményebb tárgyalások esetén Európa és különösen az európai gazdasági szektor világviszonylatban veszthet súlyából.     Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke nyitóelőadásában a 2017-es évet kihívásokkal teli időszaknak nevezte. Számításai szerint növekedni fog az infláció és a kamat.
    A közép-európai régió gazdasági vezetőinek, befektetőinek és politikai döntéshozóinak részvételével kedden és szerdán nemzetközi gazdasági konferenciát tartanak Bécsben. A Euromoney pénzügyi szaklap által szervezett fórumon a közép-európai térség pénzügyi kilátásait elemzik. Az idei Euromoney fórum a 22. a sorban.