Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyar kultúra napja - Díjátadó gála és ExperiDance előadás, majd roma irodalmi est Szombathelyen

2017-01-17 11:11:00

Díjátadó gálával és az ExperiDance Production Ezeregy év című bemutatójával ünneplik a magyar kultúra napját vasárnap Szombathelyen - tájékoztatta az MTI-t kedden a szervező AGORA Kulturális Központ munkatársa.

    A díjátadón minden évben azok a szakemberek részesülnek elismerésben, akik Szombathely kulturális életében kiemelkedő munkát végeztek.
    Idén az ünnepi gálaműsor gerincét a Az ExperiDance társulat előadása adja, amely 21 táncképben mutatja be a magyar történelem több mint ezer évét, a magyar, a cigány, az erdélyi mellett török, német és orosz táncokat is eltáncolva. 
    Szintén a magyar kultúra napjának megünnepléséhez kapcsolódik a Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtárban január 24-én A roma kultúra napjai című rendezvénysorozat keretében meghirdetett zenés irodalmi est, amelynek keretében Bari Károly, Horváth Gyula, József Attila, Lakatos Menyhért, Rácz Lajos, Szécsi Magda, Szolnoki Csanya Zsolt verseiből hangzik el válogatás, valamint egy roma musicalből is elhangzanak részletek a Romano Teatro művészeinek előadásában.
     A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.