Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: soha ilyen jó remény nem volt még a szíriai helyzet rendezésére

2017-01-16 14:50:58

 

Soha ilyen jó remény nem volt még a szíriai rendezésre a polgárháború kirobbanása óta, megoldás azonban kizárólag akkor születhet, ha az amerikaiak és az oroszok meg tudnak állapodni egymással - jelentette ki Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán.

 

    Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a helyzet megoldását segíti Donald Trump megválasztott amerikai elnök pragmatikus álláspontja, a szíriai tűzszüneti egyezmény és az Asztanában január 23-án kezdődő békekonferencia.
    A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, csak a béke megteremtése utána kellene majd megnyitni a vitát arról, hogy ki vezesse az országot, és a leghelyesebb az lenne, ha ezt a döntést a szíriai emberekre bíznák.
    A közel-keleti helyzet kapcsán Szijjártó azon véleményének adott hangot, hogy "csak akkor lehet tartós politikai megoldásra számítani a térségben, ha olyan decentralizáció megy végbe, amely minden etnikai és vallási közösség számára lehetővé teszi a biztonságos életet".
    Szavatolni kell a keresztény közösségek visszatérését és biztonságát. Ez ma "kevésbé biztosított", ezért egy "adminisztratív zóna" létrehozására van szükség a térségben, amelyben nemzetközileg garantálni lehetne a keresztények visszatérését - vélekedett a tárcavezető, aki szerint ez a megoldás semmilyen módon nem sérthetné egyetlen állam területi integritását és szuverenitását sem.
    Az uniós külügyminiszterek ülésének munkabédjét a közel-keleti békefolyamat kérdése uralta, amelyről szólva Szijjártó hangsúlyozta, "továbbra is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy közvetlen tárgyalások nyomán jöjjön létre a kétállami megoldás".
    Mint mondta, a magyar kormány nem támogat semmilyen olyan intézkedést, amely távolabb visz ettől a céltól, ezért nem tartották helyesnek az előző napi párizsi békekonferencia időzítését és konstrukcióját sem. "Furcsa egy kétállami megoldásról beszélni úgy, hogy az a két állam vagy két identitás nincs ott" - fogalmazott.
    A sajtótájékoztatón egyebek mellett Donald Trump azon kijelentéséről is kérdezték a külgazdasági és külügyminisztert, amelyben a megválasztott amerikai elnök a NATO-t "elavultnak" nevezte. Szijjártó hangsúlyozta, Trump a The Times-nak adott interjújában azért minősítette így a NATO-t, mert az nem foglalkozik a terrorizmussal, márpedig az vitathatatlan, hogy a NATO-nak "erőteljesebben és eredményesebben" kellett volna fellépnie a terrorellenes küzdelem terén.
    "Ha mindezt egy liberális megválasztott amerikai elnök mondta volna, akkor azért szerintem nem kéne meglepődnünk, ha az európai liberális média- és politikai elit most úgy ünnepelné a nyilatkozattevőt, mint akinek a szavai fantasztikusan progresszívek, és európai szempontból mindenképpen jól meg kell őket gondolni" - mondta Szijjártó.
    Hozzátette, Közép-Európai mindig vesztett azon, ha a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt egymással, ezért Magyarországnak egyértelműen érdeke az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok rendeződése.