Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tilos a baromfi szabadon tartása egész Horvátországban

2017-01-16 13:43:36

 

Tilos hétfőtől a baromfi szabadon tartása Horvátországban a madárinfluenza terjedése miatt - jelentette be Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter.

 

    A tárcavezető egy nagygoricai (Velika Gorica) farmon közölte ezt, ahol megkezdődött hétfőn a szárnyasok elpusztítása. Tolusic szerint a vírus valószínűleg vándorló vadmadarakkal érkezett az országba. Hétfőtől életbe lépett a rendelet, mely megtiltja a baromfi szabadon tartását egész Horvátország területén, amíg a járványveszély nem múlik el.
    Egyes horvát hírportálok szerint a horvát mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatala szombat este karantént hirdetett a Nagygorica melletti Sop Bukevski településen. Ott van az a farm, ahol a madárinfluenza erősen fertőző, H5N8 altípusának vírustörzsét diagnosztizálták elpusztult kacsáknál. A település három kilométeres körzetét veszélyeztetettnek minősítették. A helyszínt a rendőrség biztosítja, a belépés a farm területére tilos.
    A fertőzött farmon mintegy 850 kacsa, 70 tyúk, valamint 3000 kacsatojás és 16 200 tyúktojás található. Az egész baromfiállományt elpusztítják, a tojásokat megsemmisítik.
    A mezőgazdasági miniszter minden érintett baromfitulajdonosnak kárpótlást ígért egy hónapon belül, de hozzátette, hogy a kár mértékét még nem lehet felmérni.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/tolusic-zabranio-drzanje-peradi-na-otvorenom-u-cijeloj-hrvatskoj/944325.aspx