Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emmi: Oloffson Placid példát adott mindenkinek

2017-01-16 13:32:14

 

Oloffson Placid bencés szerzetest a kommunista államhatalom halálra szánta, de ő a Gulágon is hitet és reményt sugárzott, életével fontos példát adott mindenkinek - fogalmazott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós, a tárca egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös közleményében.

 

    A miniszter és az államtitkár azt írták, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szomorúan értesült a tavaly decemberben 100. születésnapját ünneplő Oloffson Károly Placid bencés szerzetes haláláról.
    Placid atya hosszú és fordulatos élete a keresztény hit és öröm, a másokért vállalt önzetlen szolgálat, valamint a minden nehézségen felülemelkedni képes evangéliumi lelkiség ragyogó és hiteles példája - emelték ki.
    A közleményben felidézték, Oloffson Károly 1916-ban született Rákosszentmihályon, 1933-ban lépett be a bencés rendbe, 1939-ben magyar-német-bölcselet szakos tanári diplomát, majd doktorátust szerzett és pappá szentelték. Gimnáziumi tanár volt, amikor 1946-ban letartóztatták. A szovjet katonai bíróság koholt vádak alapján a Szovjetunió munkatáboraiban letöltendő tíz év szabadságvesztésre ítélte. 1955-ben hazatért a Gulágról. A kommunista diktatúra alatt sem papként, sem tanárként nem működhetett. Gyári munkásként, betegszállítóként, mosodai munkásként, végül mosodavezetőként kereste kenyerét. Papi hivatását sokáig csak titokban gyakorolhatta.
    Placid atyát a kommunista államhatalom halálra szánta, ezért internálták a Gulágra. A három diplomás, doktori fokozottal rendelkező fiatal, tehetséges, intelligens bencés szerzetes azonban nem tört össze, hanem hitéből erőt merítve hamar felismerte, mit kell tennie: rengeteg rabtársában tartotta a lelket, tekintet nélkül nemzetiségükre vagy vallásukra. Istenbe vetett hite és bizalma, a rabtársai iránti felelősség- és küldetéstudata, élni akarása segített túlvészelni neki a legnagyobb borzalmakat is - fogalmazott Balog Zoltán és Soltész Miklós.
    Placid atya tiszteletére a közmédia hétfőn este 23 órától a Duna televízión vetíti a szerzetes a 100. születésnapjára forgatott dokumentumfilmjét, a Kossuth rádió "Történet hangszerelve" című műsorában pedig eddig nem ismert felvételek hallhatóak Oloffson Placid atyától.