Andrea napja van. | 2024.04.18

Orbán: átláthatóvá kell tenni, honnan kapják pénzüket a közélet szereplői

2017-01-13 09:28:00

 

Orbán Viktor miniszterelnök szerint meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a magyarok minden közéleti szereplőről tudhassák, kicsoda ő, és honnan kapja a pénzét.

 

    A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában - a civil szervezetekre vonatkozó kérdésre - kifejtette: olyan világban élünk, ahol a befolyásolási kísérletek gyakoriak minden országban és majdnem minden ország részéről.
    Példaként hozta, hogy Barack Obama elnöksége alatt az amerikaiak sokfajta befolyásolási módszert építettek ki a világban. "Erről én tudnék mesélni hosszasan (...), a legprimitívebb befolyásolási módszerekkel bezárólag volt itt minden az elmúlt időszakban" - fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor, hogy szövetségesek lévén nem a múlttal foglalkozik, inkább reméli, hogy a jövőben nem lesz ilyen.
    A miniszterelnök a legfontosabbnak azt tartja, hogy megteremtsék annak lehetőségét, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, kicsoda, honnan - külföldről vagy Magyarországról - kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást.
    "Átláthatóságot akarunk", a magyaroknak ugyanis joguk van megérteni, milyen "befolyásolási manipulációs kísérletrendszerben éljük minden nap a politikai életünket" - mondta Orbán Viktor.
    A napokon belül hivatalba lépő új amerikai elnökről, Donald Trumpról a kormányfő úgy nyilatkozott: más kultúrájú amerikai vezetés érkezik. Míg a leköszönő Obama-adminisztráció "globalista" volt, a következő nem az lesz, hanem egy "vagányabb amerikai politika", amely nem köntörfalaz, nem bonyolítja túl a dolgokat - fogalmazott, jelezve, hogy az új attitűdhöz, viszonyrendszerhez az európaiaknak is alkalmazkodniuk kell majd.
    A majdani amerikai látogatását firtató kérdésre azt is közölte, nyilvános konkrétumok még nincsenek az útról.