Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nagyvárad, Debrecen, Berettyóújfalu és Margitta együtt ünnepel

2017-01-12 18:48:00

 

Idén is együtt ünnepli a magyar kultúra napját Nagyvárad, Berettyóújfalu, Debrecen és Margitta. Az első programok már január 17-én elkezdődnek.

 

    Mint a programokat beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón felidézték, Nagyvárad és Berettyóújfalu már 16. alkalommal ünnepli együtt a magyar kultúra napját, amelyet annak emlékére tartanak meg, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Debrecen és Margitta tavaly csatlakozott a programsorozathoz.
    Kolozsvári István, Berettyóújfalu kulturális menedzsere elmondta, hogy a berettyóújfalui rendezvények január 17-én kezdődnek a reformáció 500. évfordulója jegyében. Január 20-án táncházat rendeznek a Bihar Néptáncegyüttessel. A magyar kultúra napja előestéjén a nagyváradi Tibor Ernő Galéria mutatkozik be Erdély partiumi szemmel című kiállításával, a Nadányi Központ Bihar Vármegye Képgalériájában pedig Petrás Mária alkotásaiból nyílik tárlat. Január 21-én tartják a magyar kultúra napjának berettyóújfalui gálaestjét is, amelyen átadják az Erdélyi Gábor-díjat, majd a Muzsikás együttes szórakoztatja a közönséget.
    Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke beszámolt arról, hogy január 23-án A jogszolgáltatás története címmel a Debreceni Törvényszék, a Berettyóújfalui Járásbíróság és a Bihari Múzeum szervezésében konferenciát és bíróságtörténeti kiállítást rendeznek. A tanácskozáson, amelyen felszólal Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is, szakmai előadások hangzanak el a Bihar vármegyei törvényszékekről, a Berettyóújfalui Járásbíróság megszervezéséről és működéséről, a járásbíróság épületének történetéről.
    Papp Csaba, Debrecen magyar-román határon átnyúló kapcsolataiért, a testvérvárosi együttműködésért felelős tanácsnoka felidézte, hogy Debrecen pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, és kiemelte, hogy ebbe bevonják Nagyváradot is. A közeljövőben elkészülő Latinovits Színház pedig mindkét város számára kulturális inkubátorházként szolgál majd - tette hozzá.
    A debreceni programok január 18-án kezdődnek Nagyvárad és Debrecen irodalmi kapcsolatainak bemutatásával. Január 20-án megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát, és aznap kiállítás is nyílik Oláh Tibor fotóművésznek, az MTI nyugalmazott fotóriporterének életművéből a Debreceni Művelődési Központban. 
    A magyar kultúra napján a Csokonai Színházban rendeznek gálaestet, amelyen átadják a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díját is. Január 23-án Portrék Erdélyből címmel Konyhás István fotóiból nyílik tárlat, másnap Csáth Attila karikaturista emlékkiállítására várják a közönséget. Január 26-án a Debreceni Népi Együttessel közösen ünneplik a magyar kultúra napját a Homokkerti Közösségi Házban.
    Szabó Ödön, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő a nagyváradi programokat ismertetve kiemelte: mint mindig, most is igyekeznek minél több fiatalt bevonni az ünneplésbe. Január 19-én a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai Skype-on élőben beszélgethetnek Szacsvay László színművésszel. Másnap a két világháború közti nagyváradi magyar irodalmi életről rendeznek vetítést és előadást. Január 21-én nyílik meg a világban élő román és magyar fotóművészek 11. Nemzetközi Szalonja, másnap pedig a berettyóújfalui Dombi Géza festőművész alkotásaiból nyílik tárlat a Tibor Ernő Galériában.
    A magyar kultúra napján a Szigligeti Színházban rendeznek ünnepi gálaestet, amelyen beszédet mond Halász János országgyűlési képviselő és Cseke Attila szenátor, átadják a Magyar Kultúráért díjakat, és Füst Milán Máli néni című vígjátékát adja elő a társulat. Január 23-án hétfőn közösen szavalják el a Himnuszt a debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskola és a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai.
    A margittai rendezvények január 19-én könyvbemutatóval kezdődnek, majd másnap bihari népmesékből összeállított vetélkedővel folytatódnak. Lesz plakátkiállítás, kézműves műhely, ökumenikus istentisztelet, közös Himnusz-éneklés és közös szavalás is.
    A magyar kultúra ünnepét közösen szervező négy település rendezvénysorozatának fővédnöke Halász János országgyűlési képviselő és Kelemen Hunor parlamenti képviselő, az RMDSZ szövetségi elnöke.