Andrea napja van. | 2024.04.18

Életfogytiglani börtönt kért a török ügyészség a kurdbarát párt női társelnökére

2017-01-12 13:35:00

 

Súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést, valamint további 7,5 év szabadságvesztést kért egy török ügyészség csütörtökön a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) társelnöknőjére, Figen Yüksekdagra az ellene indított nyomozás lezártával - jelentette az Ihlas török hírügynökség.

 

    Yüksekdagot azzal vádolják, hogy 2015-ben és 2016-ban több nyilvános beszédével kárt okozott a Török Köztársaság mint állam egységének és területi integritásának, továbbá propagandatevékenységet végzett a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szakadár terrorszervezet számára.
    A vádirat azt állítja, hogy a PKK, amely fegyveres felkelést folytat Kelet- és Délkelet-Törökországban, nem kizárólag a kurdok autonómiájának, hanem a kurd kisebbség függetlenségének elérésére is törekszik.
    A török törvényhozás tavaly májusban törölte el a parlamenti képviselők mentelmi jogát. November elején Yüksekdag mellett a kurdbarát párt férfi társelnökét, Selahattin Demirtast, illetve a HDP számos más képviselőjét is előzetes letartóztatásba helyezték a PKK támogatásának gyanújával.