Emma napja van. | 2024.04.19

Tőzsde - Indexcsökkenéssel nyithat Európa

2017-01-12 10:06:00

 

Indexcsökkenésre lehet számítani csütörtökön az európai tőzsdék nyitásakor. 

 

    A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 2,5 ponttal, a frankfurti DAX index 14,5 ponttal, a párizsi CAC-40 2,9 ponttal kezd lejjebb.
    Az európai tőzsdék többsége gyenge nyitás után nyereséggel zárt szerdán, közöttük a londoni FTSE-100 index új rekordon. Londonban a szerdai volt sorban a tízedik egymást követő rekord zárás, ami maga is rekord. 
    Frankfurtban a DAX index 63 ponttal, 0,5 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 pedig mindössze 0,5 ponttal, 0,01 százalékkal. Madridban az IBEX-35 index 43 ponttal, 0,5 százalékkal gyengült, a milánói FTSE MIB index 63 ponttal 0,3 százalékkal emelkedett.
    A vezető európai vállalatok gyűjtőindexe, az FTSE Eurofirst 300 0,3 százalékkal erősödött szerdán, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,03 százalékkal. 
    Európában a távközlési és az autóipari vállalatok papírjai vezették az erősödést. A Volkswagen részvénye három százalékkal erősödött, miután az autógyár megállapodott az amerikai hatóságokkal a dízelbotrányért kiszabott büntetések összegében. Az autóipari szektorindex több, mint egy százalékkal emelkedett szerdán. 
    Az amerikai tőzsdék pozitív zárással fejezték be az árfolyamok erőteljes ingadozásával jellemezhető napot. A DJIA-30 0,5 százalékkal, az S&P-500 0,3 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,2 százalékkal emelkedett. A Nasdaq Composite annak ellenére is rekordszinten tudott zárni, hogy nagy árfolyamveszteség érte a gyógyszeripari cégek részvényeit. A Nasdaq indexnek a szerdai az ötödik egymást követő rekord zárása volt.
    Donald Trump megválasztott elnök élesen bírálta a gyógyszeripari vállalatok árképzési gyakorlatát. A biotechnológiai szektorindex három százalékkal esett szerdán, az S&P-500 indexben a gyógyszeripari vállalatok mutatója pedig másfél százalékkal gyengült. Az S&P-500 index legnagyobb vesztesei is a gyógyszeripari vállalatok köréből kerültek ki. 
    Az energiaipari vállalatok részvényei viszont erősítették az árfolyamindexeket, követve az olaj árának három és fél százalékos emelkedését. Az energiaipari index több mint egy százalékkal erősödött. 
    Ázsiában vegyesen indult a csütörtöki globális tőzsdei kereskedési nap. Tokió 1,3 százalékkal gyengült, Szöul viszont 0,6 százalékkal emelkedett. Hongkong és Sanghaj egyaránt 0,5 százalékkal gyengült. 
    A japán árfolyamindexeket az erősödő jen hatása vitte lejjebb csütörtökön. A dollár ugyanis gyengült, miután a piacok nem jutottak további részletekhez Donald Trump várható gazdaságpolitikájáról a szerdai sajtókonferencián. A dollár gyengülése aztán hét heti csúcshoz segítette az arany árát és hozzájárult az olaj árának az emelkedéséhez is. 
    Az olajár emelkedése csütörtökön már stabilizálódott, a Brent nyersolaj ára az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,31 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 55,27 dolláron, a WTI pedig 0,10 százalékkal magasabban 52,30 dolláron. 
    Az arany határidős jegyzése 0,21 százalékkal unciánként 1199,15 dollárra emelkedett. 
    Az eurót 0,36 százalékkal jegyezték erősebben 1,0621 dolláron.