Auguszta napja van. | 2024.03.29

Négy településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap

2017-01-12 08:59:00

 

Négy településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást, az elsőket ebben az évben. Három helyen polgármestert, Szentendrén pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak. 

 

    A Fejér megyei Alsószentivánon azért kellett időközi választást kiírni, mert a község eddigi polgármestere tavaly szeptemberben elhunyt. A tisztségért két jelölt indul, Berényi Béla (Magyar Munkáspárt) és Husvéth Imre (független), a választói névjegyzékben 500 helybéli szerepel.
    A Veszprém megyei Badacsonytördemicen ugyancsak a településvezető halála miatt lesz választás. A tisztségért öten indulnak: Horváth Zoltán, Joó Ferenc, Galambos Eszter és Csonka Gergő függetlenként, Fehérvári Zsolt István pedig a Magyar Munkáspárt jelöltjeként. A település választásra jogosult 814 lakosa egyetlen szavazókörben adhatja le voksát. 
    Veszprém megyében Dörgicsén is időközi polgármester-választást tartanak, mert a település eddigi, független vezetője lemondott tisztségéről. A választáson négy független jelölt indul - Jánó Levente, Pintér Tamás, Keresztes György és Jónás Ildikó -, a szavazáson 252 helybéli vehet részt. 
    A Pest megyei Szentendrén a 7. számú egyéni választókerületben egyéni önkormányzati képviselőt választanak, mert a tisztséget eddig betöltő Tolonics Gyula (Fidesz-KDNP) tavaly szeptemberben elhunyt. A szavazásra jogosult mintegy kétezer helyi lakos négy jelölt közül választhatja ki a képviselő utódját: Négyessy Katalin (Fidesz-KDNP), Helyes Imre Mihály (Társaság az Élhető Szentendréért), Drávucz Zsolt (LMP) és Pálmai Ferenc (Magyar Munkáspárt) indul a posztért. 
    Vasárnapra egy időközi települési nemzetiségi választást is terveztek: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfényszaruban roma települési nemzetiségi képviselőket választottak volna, a voksolás azonban jelöltek hiányában elmarad, így a településen legközelebb csak 2019-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.