Auguszta napja van. | 2024.03.29

Áder János: a béke napról napra, állandó munkával épül

2017-01-10 08:01:00

 

A terrorizmus elleni küzdelemről, illetve a béke és a biztonság érdekében vállalt erőfeszítésekről beszélt a köztársasági elnök hétfőn Budapesten, a diplomáciai testület tagjai számára adott újévi fogadáson, a Művészetek Palotájában. "A béke napról napra, állandó munkával épül" - idézte Boldog VI. Pál pápa gondolatát Áder János.

 

    Az államfő beszédében felidézte az újévi köszöntés hagyományát, amelyet - mint fogalmazott - ma már csak nagyon kevés helyen tartanak meg régi formájában, de a jókívánságok szokása a mai napig velünk maradt: az egymásnak kezet nyújtó barátok és ellenfelek, bőséget, sikert, örömöt, egészséget és békességet kívánnak ekkor egymásnak.
    A 2017-es esztendő a világ híradásaiban mégsem a béke üzenetével, hanem a terror lesújtó képeivel érkezett meg - hívta fel a figyelmet Áder János, emlékeztetve arra, hogy nem sokkal éjfél után 14 nemzet tagjai lelték halálukat egy véres isztambuli merényletben. 
    "Az év első, sötét óráira gondolva joggal tesszük fel a kérdést: vajon a 2017-es esztendő a zárt ajtók és a félelem esztendeje lesz-e" - fogalmazott a köztársasági elnök. "Vajon meg tudjuk-e védeni magunkat és szeretteinket az örökös fenyegetettségtől? Vajon közelebb kerülünk-e az új év első perceiben mindannyiunk által kívánt békéhez?" - tette fel kérdéseit Áder János az elmúlt időszak eseményeire utalva.
    Ünnepi beszédében az államfő felidézte, hogy 1968-ban Boldog VI. Pál pápa nevezte el Újév napját a béke világnapjának. A pápa, óvva a naivitástól, a békét olyannak látta, amit nem "holmi erőegyensúly" hoz létre - mondta, hangsúlyozva, hogy VI. Pál gondolata, miszerint a béke állandó munkával épül, az egyes ember felelősségére is figyelmeztet.
    A köztársasági elnök 2017-ről szólva azt mondta, "nem lehet más közös célunk", mint hogy - megfogadva VI. Pál tanácsát - "erőfeszítéseinket megsokszorozva, huszadrangú vitáinkat félretéve mindent megtegyünk biztonságunk érdekében". Hozzátette: amellett, hogy vissza kell szorítani az esztelen terrort, biztosítani kell az emberek hétköznapi békéjét is.
    A államfő után a diplomáciai testület nevében beszédet mondó Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelentős humanitárius vészhelyzet, amelyet az eddig példátlan menekültáradat okozott Európa kapujában, még mindig számos kihívás elé állítja és közös megoldásra sarkallja a nemzeteket.