Auguszta napja van. | 2024.03.29

A macedón elnök Nikola Gruevszkit bízza meg a kormányalakítással

2017-01-09 16:38:00

 

Gjorge Ivanov macedón elnök Nikola Gruevszkit, az eddig is kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) vezetőjét bízza meg a kormányalakítással hétfőn Szkopjéban - értesült a Vesti.mk macedón hírportál.

 

    A beszámoló szerint a macedón elnök hétfőn 13 órakor kéri fel kormányalakításra az egy évvel ezelőtt lemondott volt kormányfőt. 
    A december 11-i előrehozott parlamenti választáson a legtöbb szavazatot az VMRO-DPMNE és koalíciós partnerei szerezték meg, így 51 mandátumot tudhatnak magukénak. A balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezette koalíciónak 49 parlamenti helye lett. Az eddigi kormánypárt hagyományos albán kisebbségi partnere, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) 10 mandátumot, míg a korábbi legnagyobb ellenzéki albán párt, az Albánok Demokratikus Pártja csúfos szereplés után csupán 2 parlamenti helyet szerzett. Az újonnan alakult Besa (Ígéret) nevű albán formációnak 5 hely, a szintén fiatalnak számító Albánok Szövetségének pedig 3 hely jutott. A 120 tagú szkopjei parlament december 30-án alakult meg.
    Nikola Gruevszkinek az elnöki megkeresést követően 20 napon belül össze kell állítania leendő minisztereinek listáját, és ismertetnie kell kormányprogramját. Amennyiben nem tudja megszerezni a képviselők többségének a támogatását, a sorrendben második legtöbb szavazattal rendelkező párt kísérelheti meg a kormányalakítást.
    Az új kormánynak a majdnem két éve kirobbant lehallgatási botrányból belpolitikai válsággá nőtt gondok kezelése mellett foglalkoznia kell majd a gazdaság versenyképessé tételével, a korrupció csökkentésével, illetve megszüntetésével, valamint az életszínvonal növelésével és a magas munkanélküliségi ráta csökkentésével.
    Nikola Gruevszki tavaly januárig majdnem tíz éven át vezette a balkáni országot, ám egy évvel ezelőtt a súlyos belpolitikai válság megoldását célzó intézkedések részeként le kellett mondani kormányfői tisztségéről. A december 11-i választás is a két éve tartó belpolitikai válságot volt hivatott megoldani, ám a pártok közötti minimális különbség jól érzékelteti a megosztottságot az országban. Elemzők szerint éppen ezért a választás nem váltja valóra a hozzá fűzött reményeket, vagyis nem hoz politikai megnyugvást a nyugat-balkáni országban.