Auguszta napja van. | 2024.03.29

A szabadság nélkülözhetetlenségéről üzent Kelemen Hunor a madéfalvi vérengzés emléknapján

2017-01-07 18:54:27

A szabadság nélkülöz-hetetlenségéről üzent Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a madéfalvi vérengzés 253. évfordulója alkalmából. 

    Az RMDSZ elnöke részt vett, de nem szólalt fel a madéfalvi emlékműnél tartott szombati megemlékezésen. Évfordulós gondolatait a szövetség hírlevele közölte. 
    "Szabadság nélkül nincs semmi! Nincsenek kisebbségi jogok, nincsen kiszámíthatóság, nincsen emberhez méltó élet! A szabadságra kell gondolni mindig, és nem szabad félni!" - fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette: a történelmi tragédiák felidézésekor hangsúlyozni kell, hogy nem térhetnek vissza azok az idők, amikor ártatlan, védtelen embereket valamilyen hatalom érdekében vagy nevében lemészárolnak. 
    "Ma, 27 évvel a diktatúra bukása után is azt mondjuk, hogy nem jöhet el egy olyan idő, amikor bárkinek azért kell szenvednie, mert egy hatalom érdeke úgy kívánja" - hangsúlyozta az RMDSZ elnöke. A politikus a madéfalvi vérengzés évfordulóján nyomatékosította: mindig gondolni kell a szabadságra, és soha sem szabad félni.
    A Maszol.ro beszámolója szerint a madéfalvi emlékműnél tartott megemlékezésen a metsző hideg ellenére több százan vettek részt. A megemlékezők megtapsolták a csíkszeredai hegyivadász zászlóalj képviselőit, akik első alkalommal vettek részt az évfordulós rendezvényen, és helyeztek el koszorút a székely hősök emlékművénél. 
    A császári csapatok 1764. január 7-én hajnalban a megrohamozták Madéfalvát, és több száz ember lemészárolásával megtörték a székelyek Mária Terézia rendelkezéseivel szembeni ellenállását. A császárnő 1760-ban elrendelte a székely határőrség újbóli felállítását. Az új szabályok előírták, hogy a székelyeknek idegenben is kell szolgálniuk német nyelvű vezénylet alatt, és azt is, hogy nem illetik meg őket azok a szabadságjogok, amelyeket korábban a katonai szolgálat fejében élveztek. Madéfalván mintegy 2500-an gyűltek össze, és tiltakozó petíciót fogalmaztak Mária Teréziának, amikor az ellenállást megtörő váratlan támadás történt.