Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint ezer háztartás maradt áram nélkül Horvátországban

2017-01-06 19:06:58

Az orkánerejű szél komoly fennakadásokat okozott Horvátországban a tengeri-, légi- és  szárazföldi közlekedésben is, fákat csavart ki, villamos felsővezetékeket szakított le, emiatt több ezer háztartás marad áram nélkül Közép-Dalmáciában - jelentette a helyi sajtó pénteken.

    Dubrovnikban leállt a légi közlekedés. Le kellett zárni a város nyugati végén található Franjo Tudjman hidat, és a hajók sem tudják megközelíteni a kikötőt.
    Teljesen lebénult a kompközlekedés Split környékén is, a szigetekről nem lehet megközelíteni a szárazföldet. Néhol három méter magasra is felcsapnak a hullámok.
    A viharos erejű szél háztetőket szakított le és gépjárművekben tett kárt. Zárától (Zadar) nem messze egy pótkocsis teherautót borított fel. Lezárták a krki és a pági hidat, utóbbinál a széllökések sebessége meghaladta az óránkénti 200 kilométert. A rendőrség több autópálya-szakaszt is lezárt a forgalom elől.
    A meteorológiai szolgálat a legmagasabb fokú, vörös riasztást adott ki az adriai-tengeri partvidékre. Zágráb környékén ennél enyhébb, narancssárga, Kelet-Horvátországban pedig sárga riasztás van érvényben.
    Az ország egész területén nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet. A magasabb helyeken 20-30 centiméter hó is esett. A legalacsonyabb hőmérsékletet a Makarska-Riviéra mögötti Biokovo-hegységben mértek, mínusz 19,1 fokot.
    A szomszédos Szlovéniában a leghidegebb az ország legmagasabban fekvő részén, a Júliai-Alpokban, Kredaricán volt, mínusz 23 fok. A hideg és a viharos erejű szél nem okozott ugyan fennakadást a közlekedésben, az utak azonban több szakaszon is jegesek. A hatóságok a balesetek elkerülése érdekében óvatosságra intették az autóvezetőket.