József napja van. | 2024.03.19

Őrizetbe vett 18 embert a török rendőrség az izmiri robbantással kapcsolatban

2017-01-06 17:35:00

Őrizetbe vett pénteken 18 embert a török rendőrség a nyugati-törökországi Izmirben előző nap autóba rejtett pokolgéppel elkövetett robbantással kapcsolatban - közölte Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter pénteken a nyugat-törökországi Izmirben.

    A tárcavezető hozzátette: az elkövetők kiléte már ismert a hatóságok előtt, a támadás végrehajtására pedig a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet adott utasítást.
    Bozdag a terroristák eredeti tervére is kitért. Ismeretei alapján az elkövetők két autóval érkeztek a helyszínre. Az egyik gépkocsit felrobbantották volna, majd kézigránátokkal és páncéltörő rakétákkal próbáltak volna bejutni a bíróság épületébe.
    A merényletet az a rendőr akadályozta meg, aki a bejáratnál található ellenőrző pontnál lövöldözésbe keveredett a támadókkal. Bár az összecsapásban az egyik autó felrobbant, valamint a rendőr a saját és egy bírósági jegyzőkönyvíró életét sem tudta megmenteni, de két terrorista meghalt, és Bozdag szerint a rendőr "magát hősként feláldozva nagy katasztrófát előzött meg". Az incidensben legalább további 7 ember megsebesült, köztük 3 ügyvéd, 2 rendőr és 2 civil. Főbb török hírforrások szerint a két támadónak volt egy tettestársa, aki a helyszínről autóval elmenekült.
    A két halálos áldozat búcsúztatóját pénteken a bíróság előcsarnokában tartották. A török zászlókba csavart koporsóktól ezrek köszöntek el.
    Izmir Törökország harmadik legnagyobb települése. Az ellenzéki kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) egyik fő bázisának számító várost eddig nem érintették az elmúlt másfél évben sorozatossá vált törökországi terrortámadások.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány