József napja van. | 2024.03.19

Felmentettek egy menedékkérőket segítő tanárt Franciaországban

2017-01-06 15:59:00

Felmentett egy tanárt pénteken a dél-franciaországi Nizza büntetőbírósága, aki Olaszországból érkező menedékkérőket akart az otthonában elszállásolni.

    Az ügyészség hat hónap felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a 45 éves Pierre-Alain Mannonira, akit 2016. október 18-án állított elő a rendőrség a határ menti Mentonnál. A férfi három eritreai állampolgárt, köztük egy kiskorút szállított a gépkocsijában, ezért vádat emeltek ellene.
    Az egyetemi tanár azt állította, hogy az olasz-francia határon átkelt embereket a nizzai otthonába akarta vinni, hogy ott töltsék az éjszakát, mielőtt másnap Marseille-be indultak volna tovább.
    "Nem volt más szándéka, mint egy nyugodt éjszakát biztosítani a bajba jutott embereknek, hogy megőrizhessék emberi méltóságukat" - mondta a felmentés indoklásában a bíró, aki azt is kiemelte, hogy ezért a gyanúsított "semmilyen közvetlen vagy közvetett ellenszolgáltatást" nem várt el.
    A férfi üdvözölte, hogy a "bíróság elismerte, hogy az emberi méltóság megőrzése volt a cél, ami pedig nem elítélhető".
    Franciaországban 2012 óta büntetlenséget élveznek azok, akik nem fogadnak el ellenszolgáltatást, és azért segítik az illegálisan az országba érkezőket, mert úgy ítélik meg, hogy veszélyben vannak, és ezért humanitárius segítséget nyújtanak nekik.
       Az elmúlt két évben az olasz-francia határvidéken élő francia állampolgárok közül többen is segítették az Olaszországból érkező, többségében afrikai menedékkérőket.
    Egy szerdán kezdődött másik, hasonló jellegű perben nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a nizzai ügyész egy helyi gazdára. Ellene az a vád, hogy mintegy ötven eritreai állampolgárt helyezett el engedély nélkül egy üres üdülőközpontban. Az ő ügyében február 10-én hirdet ítéletet a bíróság.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink