József napja van. | 2024.03.19

Fidesz-KDNP: a baloldal kormányzása alatt pénzügyileg is legyengült az ország

2017-01-06 15:22:00

A Fidesz-KDNP szerint a baloldal kormányzása alatt Magyarország pénzügyileg is legyengült, ma viszont erősödik.

    A kormánypártok nevében Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője reagált arra, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken arról számolt be: rendkívül kedvező évet zárt a költségvetés.
    Hollik István budapesti sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban azt mondta: a baloldal alkalmatlan és korrupt volt, ez a költségvetésein is meglátszott. Úgy fogalmazott: 2010-re Magyarország - Görögországhoz hasonlóan - a csőd szélén állt, a szocialisták kormányzása alatt az államadósság megduplázódott, "alkalmatlanságuk árát" pedig a családokkal, a dolgozókkal, a nyugdíjasokkal, a vállalkozásokkal fizettették meg.
    A kereszténydemokrata politikus szerint a balliberálisok alkalmatlanok voltak a kormányzásra, a pénzügyek felelős kezelésére, egyetlen évben sem tudták tartani az elvárt 3 százalékos hiányt. Minden év vége költségvetési megszorításokról, zárolásokról szólt, és minden új év adóemeléseket, bérbefagyasztásokat hozott. Eközben - mondta - "az állami vagyont és a közpénzt pazarolták, ellopták" a szocialisták.
    Hollik István úgy összegzett: Gyurcsány Ferenc és a szocialisták minden idők legkorruptabb kormányzását "követték el", a pénzeket "elnyelte az alkalmatlanság és a korrupció fekete lyuka".
    Ezzel szemben a polgári kormányzás óta Magyarország pénzügyileg is erősödik, felelős a költségvetési gazdálkodás, minden évben 3 százalék alatt van a hiány, nő a gazdaság, emelkednek a bérek, csökkennek az adók és az államadósság - hangsúlyozta a KDNP képviselője, hozzáfűzve, hogy az év eleje pedig adócsökkentésekről és béremelésekről szól.
    A politikus a rendkívül hideg időre is kitért a sajtótájékoztatón, kiemelve, hogy minden hajléktalannak van hely az átmeneti szállásokon.
    A Karácsony Gergely (Párbeszéd) részvételével az online előválasztás technikai megvalósításának lehetőségéről tartott pénteki sajtótájékoztatót Hollik István kérdésre úgy kommentálta: a baloldalon már hónapok óta folyik a "casting", és "a baloldal, úgy látszik, nem változott meg, csak a hatalom érdekli", most is "a hatalomért osztozkodnak és küzdenek" ahelyett, hogy a magyar emberek problémáival foglalkoznának. A baloldal megtanulhatta volna a 2002-2010 közötti kormányzásának leckéjét: "nem lehet elfordulni a magyar emberektől" - jegyezte meg.
    Egy másik, az MSZP-s Botka László esetleges miniszterelnök-jelöltségét firtató felvetésre azt is mondta: a baloldalt egyedül a hatalmi osztozkodás tartja lázban, nem pedig a magyarok problémái.
    Arra a kérdésre, hogy Botka László - ha ő lesz a jelölt - megszorongathatná-e Orbán Viktor kormányfőt, úgy reagált: "nem tudom, hogy ő lesz-e a jelölt, de nem hinném, hogy meg tudná szorongatni".