József napja van. | 2024.03.19

Washington szíriai stratégiai hibájának árát Ankara fizeti meg

2017-01-06 14:37:00

 Az Egyesült Államok stratégiai hibát követett el Szíriában azzal, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát választotta szövetségesének az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcban, aminek Törökország és a régió fizeti meg az árát - jelentette ki Fikri Isik török védelmi miniszter a Habertürk török hírtelevíziónak adott pénteki interjújában.

    A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy az YPG a Törökországban és Észak-Irakban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szeparatista mozgalomhoz hasonló terrorszervezet, amellyel együttműködni olyan, mintha az ember "kígyót melengetne a keblén". Hozzátette: Washington is súlyos árat fizet ezért a kapcsolatért, mert azok a fegyverek, amelyeket az YPG-nek az IÁ elleni harcra hivatkozva ad, később az Iszlám Államnál bukkannak fel.
    A török védelmi miniszter arról is beszélt, hogy az IÁ uralta észak-szíriai Báb városának ostroma az utcai összecsapások szakaszába lépett. Kiemelte, hogy a civilek jelenléte fokozott figyelmet igényel a török haderő, valamint a vele szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki milícia részéről, és ez lassítja a beavatkozást.
    A Yeni Safak című török kormánypárti napilap értesülése alapján jelenleg mintegy 3 ezer török katona vesz részt Báb felszabadításában, de számukat a közeljövőben 8 ezerre fogják növelni. Az újság úgy tudja, hogy az ostromot a továbbiakban a török hadsereg egymaga folytatja, amihez az SZSZH 100 tagja csak logisztikai támogatást nyújt. Bábban még mintegy 350-500 IÁ-harcos tartózkodik a lap szerint.
    A Yeni Safak arról is írt, hogy az IÁ számos álcázási módot használ Bábban: a parancsnoksági épületeiken folyamatosan gyerekek és nők járkálnak keresztül, de páncélautómaketteket és tükröket is alkalmaznak a török hadsereg megtévesztésére.
    Bábban az utóbbi napokban havazott, majd esősre váltott az időjárás, a talaj átázott, a földek, az utcák sárosak, köd nehezíti a tájékozódást, ami a török hadsereg számára mind-mind hátráltató tényező.
    Ankara augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs fedőnéven indított hadműveletet Észak-Szíriában, amelynek elsődleges célja az, hogy megtisztítsa a határ menti területeket az IÁ-tól és az YPG-től.