Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁEEK: adatgyűjtés kezdődik a kórházak pénzügyi-számviteli dolgozóiról

2017-01-06 14:02:00

A következő hetekben kezdődnek azok az adatgyűjtések és egyeztetési folyamatok, amelyek során az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) felméri, hogy hány ember dolgozik az ÁEEK-fenntartású kórházakban pénzügyi-számviteli területen.

    Németh László, a központ főigazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján megismételte, hogy a tervek szerint április elsejétől az ÁEEK átveszi a kórházakban dolgozó pénzügyi-számviteli alkalmazottakat, és munkabérüket az ÁEEK költségvetéséből finanszírozzák.
    Az átalakulás két évvel ezelőtt az egységes számlatükör és számviteli politika kialakításával kezdődött, ezt szeretnék most folytatni, ezért venné át - legkorábban áprilisban - az e területen dolgozókat az ÁEEK.
    Németh László kiemelte, az átvett munkavállalók nem járnak rosszabbul, hiszen mindenki ugyanott és ugyanannyiért fogja , ugyanazt a munkáját végezni.
    A főigazgató hangsúlyozta azt is, hogy a kórházaknak április elseje után már nem kell ezen munkavállalók munkabérét kigazdálkodnia, azt az ÁEEK költségvetéséből finanszírozzák, és az így felszabaduló pénzzel az intézmények szabadon gazdálkodhatnak.
    Kérdésre válaszolva azt mondta, pontos dolgozói létszámot még nem tud mondani, a kórházaknál maradó forrás pedig összességében több milliárd forint lehet.
    A tervezett átalakítás a menedzsmenti döntéseket nem fogja érinteni a kórházakban - emelte ki Németh László.