Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vasárnap lehet új elnöke az úszószövetségnek

2017-01-06 13:13:00

 Vasárnap tartja rendkívüli tisztújító közgyűlését a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), amelyen megválaszthatják Gyárfás Tamás utódját.

    A MÚSZ tájékoztatása szerint a 11 órakor kezdődő közgyűlésen három jelöltről mondhatnak majd véleményt a tagok, miután az elnökjelölti listára Bienerth Gusztáv, Hornyák Viktor és Tóth István került fel. Jelölést Gyárfás Tamás is kapott, ám ő nem vállalta a felkérést.
    A legnagyobb esélyesnek számító Bienerth Gusztáv a 2024-es magyarországi olimpiai pályázat alelnökeként, turizmusért felelős kormánybiztosként, Hornyák Viktor a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetőjeként, Tóth István pedig a szentendrei úszóklub szakosztály-elnökeként tevékenykedik.
    A vasárnapi menetrend szerint új jelöltet már nem lehet állítani, a három elnökaspiránsról pedig először külön-külön kell majd szavazni, azért, hogy választhatóak legyenek. Ehhez a megjelenő tagok több mint 50 százalékának szavazatára van szüksége mindannyiuknak.
    Amennyiben egyik jelöltet sem fogadják el megfelelő arányban a küldöttek, a szövetségnek 15-30 napon belül új rendkívüli közgyűlést kell kiírnia, aminek legkésőbbi időpontja február 8-a.
    Szavazást akkor is tartanak, ha csak egy jelölt marad végül versenyben, s a győzelemhez 50 százalék plusz egy igen szavazatra van szükség.
    Három elnökjelölt esetén a szavazás első körében eldől a verseny, ha az egyik jelölt 50 százalék plusz egy igen szavazatot kap. Ellenkező esetben a legkevesebb voksot szerzett aspiráns kiesik, s következik a második kör, melyben szintén nem elég az igen voksok többségének megszerzése, hanem 50 százalék plusz egy igenre van szükség. Amennyiben egyik kandidáló sem éri ezt el, a szavazás eredménytelenül zárul, és a szövetségnek új választást kell kiírnia.
    A MÚSZ-t 23 évig vezető Gyárfás Tamás november 30-án az MTI-n keresztül jelentette be, hogy lemond az elnöki pozícióról. A szövetség elnöksége később elfogadta döntését, ám megbízta feladatainak ellátásával a most vasárnapi tisztújításig.
    Gyárfás távozásának előzménye, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka november 15-én több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel az elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy "nincs rend" a magyar úszásban. Csatlakozott hozzájuk a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, valamint Kozma Dominik jelezték, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban, és a magyar úszósport jövőjét érintő reformokat szorgalmaztak.
    November 21-én Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor úszó, valamint Czakó Csaba és Shane Tusup edző közös nyilatkozatban szólította fel Gyárfás Tamás elnököt és a szövetség teljes vezetőségét a távozásra. Hosszúék hét pontba foglalták kéréseiket, amelyek között az első egy olyan új vezetőség felállításának igénye volt, amely "hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására".