Emma napja van. | 2024.04.19

NYT: számos amerikai nagykövetet hazahívnak Donald Trump beiktatása előtt

2017-01-06 11:40:00

Számos amerikai nagyköveti poszt megüresedik rövid időn belül, még Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatása előtt - jelentette diplomatákra hivatkozva a The New York Times.

    Az amerikai napilap honlapján helyi idő szerint csütörtökön azt írta, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma december 23-án küldött egy erről szóló táviratot az átmenetet intéző Trump-csapat nevében. A dokumentum szerint a lépés a tengerentúli politikai kinevezetteket érinti, vagyis azokat a kiküldötteket, akiket az elnökkel való szoros kapcsolatuk miatt állítottak egy-egy külföldi nagykövetség élére.
    Az AFSA amerikai diplomataszövetség adatai szerint az amerikai nagykövetek több mint harmada így került pozícióba, s csak a többiek számítanak karrierdiplomatának, azaz olyanoknak, akik gyakran kormányváltáskor is hivatalban maradnak.
    A The New York Times emlékeztetett rá, hogy a korábbi kormányok mindkét nagy párt esetében biztosítottak némi átmeneti időt az egyes posztjukról hazahívott nagyköveteknek, különösen ha családosokról volt szó, hogy a gyerekeknek ne kelljen hirtelen iskolát váltaniuk.
    A távirat szerint azonban ezúttal nem lesznek kivételek.
    Az amerikai lap felhívta a figyelmet arra, hogy amíg a távozó diplomaták utódjait a szenátus is jóváhagyja, akár hónapokig is betöltetlenek maradhatnak olyan fontos posztok, mint a németországi vagy a nagy-britanniai amerikai nagyköveti tisztség.
    A novemberi elnökválasztást megnyerő republikánus párti Donald Trump hivatalosan január 20-án veszi át az elnöki teendőket a nyolc évig hatalmon lévő, demokrata párti Barack Obamától.