Andrea napja van. | 2024.04.18

A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének fontos eszköze a védőoltás

2017-01-06 11:12:00

A fertőző agyhártya-

gyulladás megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a védőoltás - mondta Galgóczi Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

    A főosztályvezetőt azért kérdezték erről, mert a fertőző agyhártyagyulladásról (meningococcus), mert januártól a meningococcus C típusa elleni vakcina ingyenesen elérhetővé vált minden kétévesnél fiatalabb gyermek számára.
    Galgóczi Ágnes közölte: a betegség leggyakrabban a csecsemőket, a kisgyermekeket, valamint a 15-24 év közöttieket érinti, ezért őket a legfontosabb védőoltásban részesíteni. Hozzátette: a védőoltás ajánlott azoknak is, akik például kollégiumban, zárt közösségben laknak, esetleg külföldi ösztöndíjjal tanulmányokat folytatnak.
    Hozzátette: az agyhártyagyulladás baktérium által okozott fertőző megbetegedés, amely cseppfertőzéssel terjed. A fertőzés legjellemzőbb tünetei kisgyermekeknél a magas hangú sírás, az étvágytalanság, a megfeszült állapot, a nagyon magas láz, a fiatal felnőtteknél pedig az erős fejfájás, az étvágytalanság, a hányinger, a tarkótáji fájdalom. A tünetek elég általánosak, ezért az őszi-téli időszakban, amikor a betegségnek szezonja van, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, ha ilyen tüneteket tapasztalnak - hívta fel a figyelmet.
    A főosztályvezető elmondta azt is, hogy többféle védőoltás létezik a fertőző agyhártyagyulladás ellen, miként a baktériumnak is több úgynevezett szerotípusa van. Van olyan védőoltás, amelyik csak az egyik típusú fertőző agyhártyagyulladás ellen véd, ilyen a C-típusú vagy a B-típusú elleni, forgalomban lévő védőoltás. A kombinált védőoltás négy szerotípus ellen véd. Az alapimmunizálás után 3-5 évente szükséges az újraoltás.